Monday, 27 January, 2025

Δ. Σταμενίτης: Η υλοποίηση του αρδευτικού συστήματος Αλμωπαίου, θα προχωρήσει κανονικά

Με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου «Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ»,

ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2024, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Παπαθανάση, της Κατερίνας Οικονόμου Γενικής Γραμματέως ΠΔΕ και ΕΠΑ και του Διευθυντή Μονάδας ΣΔΙΤ Νίκου Σέργη και από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Ειδικότερα, αποφασίστηκαν η ματαίωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου λόγω μη υποβολής προσφορών και η επαναπροκήρυξη του με διαδικασία ΣΔΙΤ με αύξηση του προϋπολογισμού, χωρίς μεταβολή αντικειμένου του έργου και χωρίς την χρηματοδοτική συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το έργο ΣΔΙΤ που θα δημοπρατηθεί αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου υπόγειου αρδευτικού συστήματος με βαρυτικό αγωγό προσαγωγής από το φράγμα Αλμωπαίου για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής σε αρδευόμενη έκταση 120.440 στρεμμάτων περίπου που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας.
Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του φράγματος Αλμωπαίου, καθορίζεται, η τροφοδοσία του δικτύου θα γίνεται από τις διαθέσιμες πηγές υδροληψίας, ήτοι τις υφιστάμενες δημοτικές γεωτρήσεις των Δήμων Σκύδρας και Πέλλας, το ρυθμιστικό φράγμα στην Περιφερειακή Τάφρο Θεσσαλονίκης (Τ66) στο ύψος Λιποχωρίου και το μικρό φράγμα εκτροπής στην Κοινότητα Καλής.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου.
Το Έργο αφορά την κατασκευή δώδεκα αρδευτικών ζωνών που περιλαμβάνουν:
• Τα δίκτυα προσαγωγής από το φράγμα έως τις δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης
• Δώδεκα (12) δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης με αντλιοστάσια άρδευσης
• Τα δίκτυα μεταφοράς-διασύνδεσης των δεξαμενών με τις υφιστάμενες πηγές υδροληψίας
• Τις Η/Μ εγκαταστάσεις και αυτοματισμούς για την απομακρυσμένη διαχείριση και λειτουργία των αρδευτικών δικτύων με ιδιαίτερη μέριμνα στον χρονοπρογραμματισμό της άρδευσης, στην ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας
Παράλληλα εξελίσσονται οι διαδικασίες κήρυξης των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου με την εκπόνηση της εκτίμησης της αξίας των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή. Σημειώνεται ότι, το έργο κατασκευής του φράγματος Αλμωπαίου προϋπολογισμού 74.983.000,00€ έχει ενταχθεί στη Δράση 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 –2022 και η προκήρυξη του διαγωνισμού προγραμματίζεται εντός του 1ου τριμήνου 2025.
Ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε σχετικά: «Όπως έχουμε δεσμευθεί στους πολίτες της Πέλλας τόσο το έργο του Φράγματος Αλμωπαίου όσο και το έργο του Αρδετυικού Συστήματος Αλμωπαίου θα υλοποιηθούν, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο εγγειοβελτιωτικό σύστημα στην περιοχή της Πέλλας, που θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό των υδάτων, στην ορθή διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα, στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων και στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς μας.
Η μη υποβολή προσφορών για το τμήμα του αρδευτικού δικτύου, μας οδήγησε στην υιοθέτηση εναλλακτικής λύσης, που θα μας εξασφαλίσει την υλοποίηση του εν λόγω έργου, χωρίς εκπτώσεις, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Η δυνατότητα άλλωστε να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να προχωράμε σε όσα πρέπει να γίνουν είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου