Ολοκληρώνεται η συγκομιδή τις επόμενες ημέρες για τις όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών στην ΕΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν
τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή, αλλα και διεθνή αγορά για τα πορτοκάλια.
Ολοκληρώνεται η συγκομιδή τις επόμενες ημέρες για τις όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών στην ΕΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αλλα και διεθνή αγορά για τα πορτοκάλια λόγω του κορονοϊού.
Η ζήτηση αφορά τόσο τα νωπά πορτοκάλια όσο και τον χυμό πορτοκαλιού. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση των τιμών στην ΕΕ.
Όσον αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (2019/2020), αναμένεται να φθάσει τα 6,2 εκατομμύρια τόνους (5% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω χαμηλότερων αποδόσεων).
Οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο του 2020 (-13% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο), κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την αγορά της Κίνας. Αντίθετα οι εξαγωγές για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Κομισιόν οι συνολικές εξαγωγές πορτοκαλιών της ΕΕ για τη φετινή εμπορική περίοδο αναμένεται να παρουσιάσουν ελαφρά μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με πέρσι.
Όσον αφορά τις εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου, φαίνεται ότι ήταν μειωμένες, κατά 20%, σε σχέση με το περσινό έτος. Παρόλα αυτά η παραγωγή των πορτοκαλιών της Νότιας Αφρικής, που το επόμενο διάστημα θα εισαχθούν στην ΕΕ, αναμένεται να είναι καλή. Αντιθέτως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις εισαγωγές νωπών πορτοκαλιών αλλά και χυμού από την Βραζιλία.
Η Τουρκία φέρεται πως απαγόρευσε τις εξαγωγές λεμονιών έως τον ερχόμενο Αύγουστο.
Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνεται η ζήτηση για το λεμόνι στη χώρα μας αυτή την περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνη C, λόγω του κορονοϊού.
Στην Ελλάδα τώρα, στο νομό Λακωνίας η συγκομιδή στα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, η παραγωγή σε όγκο ήταν μειωμένη και τώρα έχουν μείνει για μάζεμα κάποιες ποικιλίες εφτάκιλες, σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για λεμόνι, όπως και την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου παραδοσιακά. Οι δε τιμές παραγωγού φτάνουν στα Ιντερντονάτο το 1 ευρώ το κιλό».
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί λεμονιού
Στο νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Αίγιο, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Κώστας Δεληγιάννης η φετινή ήταν από τις καλύτερες για το ντόπιο λεμόνι, τόσο από άποψη ζήτησης, όσο και εμπορικών τιμών. Τα Ιντερντονάτο έχουν πλέον τελειώσει, οι τιμές τους ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά, ανέβηκαν κι άλλο μετά και τωρά τα Μαγληνό πιάνουν έως και 90 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ έχουν περιοριστεί και οι εισαγωγές λόγω και του κορονοϊού.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαγωγές με αυξημένους για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/3-3/4/2020, ήταν όσον αφορά στα λεμόνια 8.681 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.327 τόνων.