Η φονική σφήκα που φέρεται να έχει σκοτώσει 50 ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο στην Ιαπωνία, πρόσφατα εμφανίστηκε για πρώτη φορά και στην Αμερική
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και σύμφωνα με τους ειδικούς σίγουρα θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «New York Post».
Ο ομογενής, πρώην αστυνομικός του NYPD (New York City Police Department), Αντώνης Πλανάκης, ο οποίος το 2017 είχε εντοπίσει στον τοίχο του υπνοδωματίου του στο Λονγκ Αϊλαντ 70.000 μέλισσες, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα δεν είναι οι μέλισσες αλλά αυτή η συγκεκριμένη φονική σφήκα. Την είχα δείξει στο Τμήμα από το 2012. Η στολή μελισσοκόμου που έχω είναι εντελώς άχρηστη μπροστά σε αυτό το φονικό έντομο».
Οι σφήκες αυτές, που έχουν μέγεθος πάνω από 2 ίντσες, εμφανίστηκαν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, πιθανότατα μέσω πλοίου που ήρθε από την Κίνα, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Οπως επισημαίνει ο κ. Πλανάκης, πιστεύει πως οι σφήκες θα φτάσουν ανατολικά μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. «Και θα τις δούμε σε μέρη με πολύ πράσινο. Μόνο μερικές σφήκες και έχει ολόκληρη αποικία».
Ενα από τα πιθανά μέρη που η φονική σφήκα θα επισκεφθεί, ίσως είναι ο βοτανικός κήπος στο Μπρονξ, καθώς εκεί υπάρχει πολύς χώρος και αρκετό φαγητό. «Τα πάρκα, σε γενικές γραμμές είναι μέρη που προτιμούν οι γιγάντιες σφήκες. Παρόλα αυτά δεν θα τις βρεις στο Μανχάταν καθώς συνηθίζουν να φτιάχνουν φωλιές στο έδαφος ή να σκάβουν λαγούμια σε σαπισμένα ξύλα» πρόσθεσε ο κ. Πλανάκης.
Αλλά και ο μελισσοκόμος Αντριου Κότε (Andrew Cote) από το Μανχάταν δήλωσε πως ίσως περάσουν χρόνια μέχρι να φτάσουν στην Ανατολική Ακτή. Όπως και να έχει όμως το σαρκοφάγο έντομο θα έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει τρόπος να το περιορίσουμε στη Δυτική Ακτή. Ο ίδιος μάλιστα, σε ένα ταξίδι του στην Κίνα το 2017, είδε από κοντά τις σφήκες και οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ρόπαλα του κρίκετ για να τις χτυπούν τα οποία έμοιαζαν μινιατούρες μπροστά στα φονικά έντομα.
Οπως τονίζει ο κ. Πλανάκης «το κεντρί της φονικής σφήκας είναι περίπου ένα τέταρτο της ίντσας σε σύγκριση με αυτό της μέλισσας που είναι το ένα δέκατο έκτο της ίντσας. Είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του τζιτζικιού».
Εθνικός Κήρυξ