Thursday, 26 December, 2024

Όλα στον αέρα με τους βοσκοτόπους νέα κατανομή από τις Περιφέρειες

Ομολογία αποτυχίας στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, συνιστά η νέα τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή και προβλέπει τη σύνταξη επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής των βοσκοτόπων και την διόρθωση τυχόν σφαλμάτων αυτής που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο

Τεράστιες δυσκολίες από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε κτηνοτρόφους μιας Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται σε άλλη. Τεράστιες δυσκολίες από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε κτηνοτρόφους μιας Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται σε άλλη.

Από τις ίδιες επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να προχωρήσουν επίσης:

– Η χωρική αναπροσαρμογή της κατανομής των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής σε περίπτωση που σε τμήματα ή και σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γη απαγορευτεί η βόσκηση ή αυτή χαρακτηρισθεί αναδασωτέα στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας.

– Η κατανομή επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών από τις εκτάσεις οι οποίες αποτελούν απόθεμα, σε νέους κτηνοτρόφους και σε κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα τους Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω που αποτελούν παραδοχή αποτυχίας στη μέχρι σήμερα κατανομή των βοσκοτόπων, παρακάμπτουν επί της ουσίας το πνεύμα του νόμου 4351/2015 και μεταφέρουν την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος που δεν κατάφεραν λύσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις περιφέρειες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε κτηνοτρόφους μιας Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (π.χ. κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν βρεθεί με δικαιώματα στη Μακεδονία) η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στα πράγματα γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Πρόβλημα θα είναι για τις Επιτροπές των Περιφερειών να βρουν αποθέματα εκτάσεων και για τους νεοεισερχόμενους στα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που κατέστη φανερό και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν μείνει απλήρωτοι για χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός αναπτυξιακών σχεδίων χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Η νέα «τεχνική λύση» που αναζητούν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους, κινείται σε απόσταση από τη ρύθμιση που προέβλεπε επί της ουσίας το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος για την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που λήγει την 31η Ιανουαρίου 2019.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου