Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής του προγράμματος για να μην χάνονται τα κονδύλια
Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί 4,7 εκατ. ευρώ από το φετινό κοινοτικό πρόγραμμα για την κατανάλωση γάλακτος και οπωροκηπευτικών στα σχολεία, που υλοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους 2017/2018. Φέτος για πρώτη φορά συγχωνεύτηκαν τα δύο προγράμματα (γάλα και οπωροκηπευτικά). Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αδυνατεί να «τρέξει» αυτό το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να χάνει αυτά τα κονδύλια και να μην απορροφά ποσότητες αυτών των προϊόντων από την αγορά. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι όπως προκηρύσσεται το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Μια λύση θα ήταν να εφαρμοστεί το «ισπανικό μοντέλο» και να δοθεί στις Περιφέρειες το πρόγραμμα (όπως έγινε με Νέους Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.α.). Έτσι και θα μοιράζεται στους μαθητές γάλα και φρούτα από την τοπική παραγωγή αλλά και θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποια τοπικά δίκτυα διανομής τα οποία θα μειώνουν το κόστος.
Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά. Θα περιλαμβάνει τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τα οποία οι μαθητές διδάσκονται τη σημασία της σωστής διατροφής και εξηγείται η διαδικασία με την οποία παράγονται τα τρόφιμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ενιαίο αυτό πρόγραμμα συγχωνεύει και βελτιστοποιεί τα υφιστάμενα καθεστώτα, από τα οποία επωφελήθηκαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά κατά το προηγούμενο έτος. Αν και η συμμετοχή είναι προαιρετική, και τα 28 κράτη μέλη δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, κατά το σχολικό έτος 2017/2018.
«Το πρόγραμμα προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε εκατομμύρια Ευρωπαίους μαθητές και χιλιάδες αγρότες σε κάθε κράτος μέλος. Η στήριξη αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες κατά τα πρόσφατα έτη και η αξία της θα ενισχυθεί χάρη στην αύξηση της χρηματοδότησης», δήλωσε ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. «Είμαι ευτυχής», προσθέτει, «που συμμετέχω σε μια πρωτοβουλία με τους Επιτρόπους Αντριουκαϊτις (Υγείας) και Ναβράτσιτς (Εκπαίδευσης) για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και είμαι πεπεισμένος ότι ο ρόλος που έχει να παίξει το πρόγραμμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, νωπά φρούτα, λαχανικά και γάλα κατανάλωσης θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές σχολείων. Μπορούν επίσης να διανέμονται μεταποιημένα προϊόντα όπως σούπες, κομπόστες φρούτων, χυμοί, γιαούρτια και τυριά, εφόσον η επιλογή αυτή εγκριθεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Απαγορεύεται η προσθήκη ζάχαρης, άλατος και λίπους, εκτός εάν επιτραπεί από τις εθνικές υγειονομικές αρχές σε περιορισμένες ποσότητες.
Η επιλογή αυτή των προϊόντων βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα, με προτεραιότητα στα προϊόντα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τη βοήθεια της ΕΕ με εθνική ενίσχυση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Από τα 250 εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης της ΕΕ που συμφωνήθηκε για το σχολικό έτος 2017/2018, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για φρούτα και λαχανικά και 100 εκατομμύρια ευρώ για το γάλα.
Το νέο αυτό πρόγραμμα για τα σχολεία αποτελεί μέρος του θεματολογίου απλούστευσης του επιτρόπου κ. Χόγκαν. Επιτρέπει την επίτευξη περισσότερων συνεργειών και αποδοτικότητας στην εφαρμογή του νέου προγράμματος και συμπληρώνει άλλα μέτρα στους τομείς της υγείας και της παιδείας.
Επί του παρόντος, 24 κράτη μέλη συμμετέχουν στο παλαιό πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών και 28 στο παλαιό πρόγραμμα για το γάλα. Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά επωφελήθηκαν πέρσι από το πρόγραμμα για το γάλα και περίπου 11,7 εκατομμύρια παιδιά από το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών.
agrotypos