Monday, 23 December, 2024

SOS από μελισσοκόμους: Οι αυξήσεις στα καύσιμα «πνίγουν» τον κλάδο

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι μελισσοκόμοι της χώρας μας για την βιωσιμότητα του κλάδου με τους ίδιους να κάνουν λόγο στο ThessToday.gr

για την πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο, λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής αλλά και στα καύσιμα, με συνέπεια να αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους και με σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή του ελληνικού μελιού.

Με 70%-80% αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών έχουν έρθει αντιμέτωποι οι 25.000 περίπου μελισσοκόμοι η οποία σε συνδυασμό με το κόστος του πετρελαίου κίνησης για να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε μακρινές αποστάσεις όχι μόνο καθιστούν το επάγγελμά τους ασύμφορο αλλά και εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες. Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Αναστάσιος Ποντίκης επισήμανε ότι «το κόστος παραγωγής μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ακόμη και τα βάζα που χρησιμοποιούμε για να συσκευάσουμε το μέλι έχουν διπλάσια πλέον τιμή συγκριτικά με πέρσι. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είχε άνοδο τουλάχιστον 0,70-0,75 λεπτά το λίτρο, ενώ ακόμη και η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε για την τροφοδοσία των μελισσιών μας έφτασε στο 1,30 ή και 1.50 ευρώ το κιλό, κάνοντας έτσι την παραγωγή μας μη συμφέρουσα πλέον».

Μελισσοκόμοι σταμάτησαν την παραγωγή μελιού

Εξαιτίας της αύξησης του πετρελαίου κίνησης που αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα της νομαδικής μελισσοκομίας, αρκετοί μελισσοκόμοι αδυνατούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να διανύσουν μακρινές αποστάσεις και να τροφοδοτούν τα μελίσσια τους, με συνέπεια να αναστέλλουν τις εργασίες τους ή να αναγκάζονται να αναζητούν μέρη κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

«Μετακινώντας τα μελίσσια μας ανά την Ελλάδα και επισκεπτόμενοι τις κυψέλες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Σε συνδυασμό με την αύξηση των πρώτων υλών (ζάχαρη) με τις οποίες τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας για την επιβίωσή τους σε περιόδους που δεν υπάρχει νέκταρ στη φύση, ώστε να συλλέγουν οι μέλισσες, ωθούμαστε στην αναστολή των δραστηριοτήτων μας και επομένως, είναι αδύνατον να υπάρξει παραγωγή μελιού. Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις,… διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου