Friday, 15 November, 2024

“Trophy – Τροφή Challenge”: Οι μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις

για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του “Trophy – Τροφή Challenge”, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης. Συνολικά 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.
Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ο Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ, Αλέξανδρος Κουρής, απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα, σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CENTAUR Analytics, Σωτήρης Μπαντάς, αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρις δολ. ετησίως.
Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού αγροδιατροφής “Trophy – Τροφή Challenge”, αναδείχθηκαν οι:
*PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.
*OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
*SMARTMETERANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-yougo. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.
*FIBRO-IκαιCHLOE IRRIGATION SYSTEM. Το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Agritech μοιράστηκαν δυο ομάδες. Το Fibro-Iείναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και εν τέλει τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον μελισσοκόμο. Το ChloeIrrigationSystem ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.
Οι 5 νικητές κέρδισαν επιπλέον ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιπλέον, οι πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5 ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους. Και οι 40 0μάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του διαγωνισμό κέρδισαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στο Global Agripreneurship Summit στη Θεσσαλονίκη.
Για το διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge” και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» μίλησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος, Έφη Λαζαρίδου: «Βασικό μας μέλημα σε οτιδήποτε κάνουμε ως «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι να συμβάλλουμε στην εδραίωση μίας νέας κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία και τις συνέργειες. Έτσι, ο Διαγωνισμός, αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να συνενώσει πολλούς και σημαντικούς παίκτες του οικοσυστήματος. Στόχος όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα και σε βάθος χρόνου εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιδεικνύουν όραμα, δέσμευση, και κουλτούρα συνεργασίας. Η εκπληκτική δυναμική των φιναλίστ σηματοδοτεί ένα μέλλον με αισιοδοξία. Οι 4 νικήτριες ομάδες απέδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν και να με όχημα την τεχνολογίας να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροδιατροφής. Θα είμαστε στο πλευρό των νικητών για καιρό με δράσεις ουσιαστική υποστήριξης.»
Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Εύα Πολυζωγοπούλου,δήλωσε:«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ποικίλεις δωρεές προς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Η δυναμική που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».

Η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Foodtech, τόνισε Ελένη Βρεττού, ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, η οποία είναι δεδομένη, και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του κλάδου μέσω της ανάπτυξης ισχυρών αλυσίδων αξίας, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της αξιοποίησης βέλτιστων τεχνικών, και της σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Η καινοτομία έχει ουσιώδη ρόλο καθώς μπορεί να γεφυρώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” είναι απόλυτα συμβατός με το όραμα και τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς».
Ο συνιδρυτής των Industry Disruptors GameChangers (ID-GC) Μιχάλης Στάγκος, ανέφερε: “Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύονται καινοτόμες ιδέες και ταλαντούχες ομάδες, που αναπτύσσουν λύσεις για το μέλλον αυτού του τομέα στη χώρα μας. Οι IndustryDisruptorsGameChangers θα είναι δίπλα στις καινοτόμες startups, οι οποίες εφαρμόζουν τεχνολογίες που επιταχύνουν την μετάβαση στην εποχή του industry 4.0 και στις νέες αλυσίδες αξίας που η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή”.

*Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge”, υλοποιείται από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος και του “Trophy – Τροφή Challenge” είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ Χρυσός Χορηγός του Διαγωνισμού η Τράπεζα Πειραιώς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου