Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος – Ένα Θαύμα
Με την ευκαιρία του γενεσίου του Αγίου στις 24 Ιουνίου, μου ήρθε στο νου ένα από τα θαύματα του Πολιούχου της Τραπεζούντας.
Στα χρόνια της βασιλείας του Ανδρονίκου(1222-1235μ.Χ), ένα πλοίο με τους φόρους από την Κριμαία, ως επαρχία της Τραπεζούντας, με επικεφαλής τον άρχοντα τον εισπράτοντα τους ετήσιους φόρους, εξόκειλε στην Σινώπη, λόγω τρικυμίας. Ο διοικητής της πόλης, εκπρόσωπος του Μελίκ, υιό του Σελτζούκου σουλτάνου Καϊχοβάδ Α΄, όχι μόνο δήμευσε το πλοίο και όλο το φορτίο αυτού, αλλά και έστειλε τα πλοία του να πάνε να λαφυραγωγήσουν την Κριμαία, παρά την πρόσφατη γενόμενη συνθήκη του κυρίου του (Μελίκ) με τον νέο αυτοκράτορα (Τραπεζούντας). Όταν τα έμαθε αυτά ο Ανδρόνικος, διέταξε τον στόλο του να προβεί σε αντίποινα, προσβάλλοντας την Σινώπη. Και οι ναύτες του, όχι μόνον λεηλάτησαν την περιοχή μέχρι των τειχών της αγοράς, αλλά και αιχμαλώτισαν τα πληρώματα των αγκυροβολημένων στο λιμάνι πλοίων, τα οποία θα εχρησίμευαν ως αντάλλαγμα του αιχμάλωτου άρχοντα και των φόρων.
Τότε ο Μελίκ κατευθύνθηκε εναντίον της Τραπεζούντας, η οποία τότε δεν είχε οχυρωθεί κατάλληλα. Αν και ο Ανδρόνικος αντιμετώπισε τον Μελίκ στο Χορτοκόπιο, σε ένα σημείο που ονομάζεται Στενό (σημ.Macka), η Τραπεζούντα δέχθηκε πολύχρονη πολιορκία. Ο Μελίκ επιχειρήσας νέα επίθεση, απατήθηκε από την παρουσία ανδρός στο στρατόπεδό του, ο οποίος παρουσιάσθηκε ως δήθεν ο πρωτεύων των πολιτών (της Τραπεζούντας) και εκκάλεσε αυτόν στο όνομα των πολιτών να εισέλθει στην πόλη. Αλλά ξαφνική θύελλα με βροντές και κεραυνούς σκόρπισε τον επιτιθέμενο στρατό. Και η ευσέβεια των Τραπεζούντιων προσέγραφε την λύτρωση της πόλης σε θαύμα του αγίου Ευγενίου, που παρουσιάστηκε με την μορφή του πρωτεύοντος άρχοντα για να οδηγήσει σε όλεθρο τον άπιστο, ο οποίος είχε διατάξει την καταστροφή της Μονής του. Έτσι σε σύγχυση βρισκόμενος έφυγε ο Μελίκ, αλλά και έτσι δεν σώθηκε, γιατί έπεσε στα χέρια των ορεινών υπηκόων του Ανδρόνικου, οι οποίοι έσυραν αυτόν ενώπιον του αυτοκράτορα.
Αυτός δε, φερόμενος συνετά, δεξιώθηκε αυτόν με τιμές και τον ελευθέρωσε με τον όρο της διαλύσεως των δεσμών υποτέλειας της Τραπεζούντας στο Ικόνιο.
‘Όπως είναι γνωστό η ημέρα του γενεθλίου του Αγίου Ευγενίου, 24 Ιουνίου, εορτάζεται στην Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, μαζί με τον γενέσιον του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αδιαλείπτως τους τελευταίους 8 (περίπου) αιώνες.
Να έχουμε την ευχή και προστασία του.
Ο τραπεζούντιος