Thursday, 23 January, 2025

Αμερικανός πρέσβης: Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τονίζει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό

Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ (Sam Brownback).
«Στηρίζουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το κάνουμε εδώ και καιρό. Πρέπει να επαναλειτουργήσει κι έπρεπε αυτό να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Και είναι πραγματικά καιρός, η τουρκική κυβέρνηση να το επιτρέψει να συμβεί. Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες, γιατί να μην συμβεί αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Ελλάδα και είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.
«Στην κλίμακα των ζητημάτων των θρησκευτικών ελευθεριών, αυτό είναι σημαντικό. Αφορά την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών των ορθόδοξων ιερέων σε ένα πολύ βασικό σχολείο, που έκλεισε», υπογραμμίζει ο κ. Μπράουνμπακ, επισημαίνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει εκ νέου την επαναλειτουργία της Σχολής.
Μοναδικό στον κόσμο το Άγιο Όρος
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη στην Ελλάδα, προτού αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη, ήταν το Άγιο Όρος, για το οποίο δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του, λέγοντας πως είναι «ένα ιδιαίτερο μέρος», που σε όμοιό του δεν έχει ξαναπάει «πουθενά στον κόσμο!».
«Ήταν η πρώτη μου φορά και μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί. Είναι η ιστορία του μέρους, τα τεχνουργήματα που είδα. Αυτά τα απίθανα πράγματα που βλέπεις, οι εικόνες… ήταν υπέροχα. Είχα ένα πολύ καλό ταξίδι εκεί και ήταν συναρπαστικό να τα βλέπεις όλα αυτά. Αυτό που μού κίνησε το ενδιαφέρον είναι η σπουδαιότητα του Αγίου Όρους για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και ιδιαίτερα για τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι ένα αρκετά απομονωμένο μέρος, δύσκολα προσεγγίσιμο, αλλά μέσα απ’ αυτό αναδύεται τόση πολλή πνευματικότητα για την Ορθοδοξία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπράουνμπακ.
Σε εξαιρετική κατάσταση οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα
Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτηρίζει εξαιρετική την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποι εδώ», λέει, «είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, όποια έχουν επιλέξει, όταν το επιθυμούν, ή να μην το κάνουν και καθόλου. Είναι πολύ καλή (η κατάσταση),ένα μοντέλο για τις θρησκευτικές ελευθερίες».
Το αποτέλεσμα των συναντήσεων, όπως αναφέρει ο κ. Μπράουνκμπακ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι μια προσπάθεια από την πλευρά μας να καθιερώσουμε μια μεγαλύτερη σύνδεση με τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο. Έχουμε έναν πρέσβη που συνδέεται με το Βατικανό για τον Καθολικισμό, αλλά δεν έχουμε ένα πραγματικό σημείο επαφής με τον Ορθόδοξο κόσμο. Μέρος της προσπάθειάς μου είναι να το ξεκινήσουμε αυτό μ’ έναν συστηματικό και καθαρό τρόπο».
Ρόλος κάθε κυβέρνησης η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών
Η τελευταία έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι η κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών στον πλανήτη βαίνει επιδεινούμενη και πως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης δεν είναι ανάλογες του μεγέθους της. Τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να αναστραφεί αυτή η κατάσταση; «Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δολοφονούνται, μόνο επειδή ανήκουν σε μια μειονοτική θρησκεία σε πολλά μέρη του κόσμου. Το επίπεδο των χριστιανικών διώξεων που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, αναμφίβολα, στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Άνθρωποι δολοφονούνται μόνο επειδή είναι χριστιανοί. Αλλά δεν σταματά εκεί… Βλέπεις μουσουλμάνους να δολοφονούνται, (βλέπεις) αντισημιτισμό, ινδουιστές και βουδιστές να σκοτώνονται. Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες θρησκευτικές διώξεις», σημειώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να στέκεσαι υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, για όλους τους ανθρώπους υπό οποιαδήποτε περίσταση».
«Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «θέτουμε υψηλότερους στόχους, να ενισχύουμε το επίπεδο πληροφόρησης και την πίεση σε χώρες που διώκουν ανθρώπους διαφόρων θρησκειών».
«Θα πρέπει να μαζευτούμε ως παγκόσμια κοινότητα γύρω απ’ αυτό πιο επιθετικά. Σχεδόν κάθε Σύνταγμα σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο υποστηρίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστηρίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά οι περισσότερες χώρες δεν το κάνουν», τονίζει ο κ. Μπράουνμπακ, επισημαίνοντας πως θα πρέπει οι χώρες που υποστηρίζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες να αποκρούσουν αυτές που δεν το κάνουν… 

Στις 16-18 Ιουλίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα φιλοξενήσει τη δεύτερη σύνοδο για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών, με προσκεκλημένους εκπροσώπους σχεδόν 100 ξένων κυβερνήσεων, και οι προσδοκίες είναι υψηλές, με τον κ. Μπράουνμπακ να τονίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό που αναμένει μετά το πέρας αυτής της συνόδου είναι να υπάρξει μια καλύτερα οργανωμένη προσπάθεια στη συνέχεια, από μια σειρά κυβερνήσεων που είναι προσηλωμένες στη διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών σχετικά με τις δράσεις που χρειάζεται να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου