Sunday, 22 December, 2024

Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας το απόγευμα της Κυριακής 13 Νοεμβρίου, εκδήλωση για τα 100 χρόνια

από τη Μικρασιατική Καταστροφή και αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση έγινε από το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης με την συνεργασία του Πολιτιστικού, Πνευματικού, Φιλανθρωπικού κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών «Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης».

Η εκδήλωση περιελάμβανε στο πρώτο μέρος παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή της Σμύρνης με συνοδεία συνόλου παραδοσιακών μουσικών οργάνων και την συμμετοχή τμήματος από τα χορευτικά του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με χοροδιδάσκαλο την κ. Σοφία Μανουσαρίδου.Ακολούθησε η συμφωνική ορχήστρα και η χορωδία του Ωδείου της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Διευθυντή του Ωδείου Παναγιώτη Διαμαντή, η οποία παρουσίασε γνωστά τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Συνόδευσε την χορωδία ο σολίστας και γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Θέμης Ροδαμίτης. Η συμμετοχή του κοινού ήταν αυθόρμητη, με τον μαέστρο να δίνει το σύνθημα. Τα μουσικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη διανθίσθηκαν με κείμενα του Άξιον Εστί, τα οποία απέδωσε με γλαφυρότητα ο φιλόλογος και εθελοντής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Θωμάς Σεβαστιάδης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών και Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ο π. Ιωάννης έκανε αναφορά στην αφιλοκερδή συνεργασία του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης και του Διευθυντού του και μαέστρου Παναγιώτη Διαμαντή με τον Ιερό Ναό. Χάρη σε αυτήν πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικών οργάνων και χορωδίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί ως παράρτημα του Ωδείου δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να μάθουν μουσικά όργανα αλλά και να παρέχουν πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος.

Στη συνέχεια μίλησε για τον άδικο ξεριζωμό του Ελληνισμού από τις προγονικές του εστίες της Μικράς Ασίας με αποκορύφωμα το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή στην Σμύρνη, όπως και για την εμβληματική μορφή του Αγίου Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, ο οποίος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στο ποίμνιό του και μαρτύρησε για την πίστη και την πατρίδα. Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Ιωάννης είπε ότι είναι ανάγκη να τιμούμε την ιστορία μας και να στραφούμε στις αξίες, στις ρίζες του τόπου μας και στο λαμπρό παρελθόν μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου