Wednesday, 22 January, 2025

Ιερώνυμος: Χωρίς συναίσθηση μιλά για την Εκκλησία ο Φίλης

Ιερή οργή για τα «απαράδεκτα» Θρησκευτικά και την επίθεση Φίλη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απαντά στον υπουργό Παιδείας που αναρωτήθηκε «πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή και στη Χούντα» – Διαβάστε την επιστολή του κ. Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση – Τι απαντά στον Αρχιεπίσκοπο ο υπουργός – Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αξιώνει παραίτηση Φίλη. Ηχηρή απάντηση δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τον ρόλο της Εκκλησίας σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές. Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra αναρωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες, όπως είπε, ιστορικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».

Σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αποστέλλεται τόμος που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση:

Στην ίδια επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος κάνει λόγο για ανιστόρητες  συμπλεγματικές και προσβλητικές απόψεις για την κοινωνία που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής που φέρνει στη δημοσιότητα το «protothema.gr» έχει ως εξής: «Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.

Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας. Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται. Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή» που ο κ. Ιερωνύμος απέστειλε στον κ. Βούτση:

Απάντηση Φίλη στον Αρχιεπίσκοπο

Ο κ. Φίλης ωστόσο επανέρχεται εκ νέου στην κόντρα με την Εκκλησία, τονίζοντας, μετά την απάντηση Ιερώνυμου: «Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας».

«Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση» προσθέτει. «Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό».

«Το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας» καταλήγει ο υπουργός.

Παραίτηση Φίλη ζητούν οι Θεολόγοι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του συμβούλου του, Στ. Γιαγκάζογλου, αναμένει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), ζητώντας την άμεση απόσυρση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Οι Θεολόγοι καθηγητές έχουν νόμιμο δικαίωμα και συνειδησιακή υποχρέωση να μην εφαρμόσουν τα νέα αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και ανορθόδοξα Προγράμματα Σπουδών» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου