Sunday, 22 December, 2024

Λαμπρά τα εγκαίνια του Ναού Αγίου Ραφαήλ, της φερώνυμης Ιεράς Μονής της Γρίβας (vid)

Παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου τελέσθηκαν την Κυριακή 15.10.17 τα εγκαίνια του καθολικού του ιερού ναού

των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και δύο παρεκκλησίων, των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και του Αποστόλου Ανδρέου, της φερώνυμης ιεράς μονής της Γρίβας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο της ιεράς μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, αναφέρονται τα εξής:

Τη αοράτω επιφανεία του Θεού ημών, με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική ιερουργία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και των Αδελφών εν Χριστώ Συλλειτουργών, συντελέστηκαν τα Εγκαίνια του Καθολικού (δηλαδή του κεντρικού Ναού) επ᾽ ονόματι των Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης ως και των δύο Παρεκκλησίων (των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και του Αποστόλου Ανδρέου) της ομωνύμου Ιεράς Μονής Γρίβας-Γουμένισσα. Στο επίκεντρο της θείας λατρείας, με ιερό και χαρμόσυνο δέος ενώπιον του ανείπωτου μεγαλείου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού ενοπτρισθήκαμε “το ακαταγώνιστον όπλον, τον στηριγμόν των πιστών, το αήττητον τρόπαιον της ευσεβείας, την θύραν του Παραδείσου, το περιτείχισμα της Εκκλησίας”. Και όλα αυτά γιατί “ο Σταυρός εστί το του Πατρός θέλημα, η του Μονογενούς δόξα, το του Πνεύματος αγαλλίαμα”, κατά τον ιερό Χρυσόστομο.

Ο μέγας της Εκκλησίας δογματολόγος, άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός διακελεύει “κάθε πράξη και θαυματουργία του Χριστού είναι πολύ μεγάλη και θεία και αξιοθαύμαστη, αλλά απ᾽ όλες τις πράξεις Του πιο αξιοθαύμαστη είναι ο Τίμιος Σταυρός Του… χαρίσθηκε στον άνθρωπο η ανάσταση, ανοίχθηκαν οι πύλες του Παραδείσου”. Δικαιολογημένη η ευφροσύνη που απαντλείται από τη θέα και μόνο, αλλά και κυρίως και κατ᾽ εξοχήν από την προσκύνηση του εν τω Σταυρώ παγέντος Σωτήρος Χριστού, έτσι ώστε “ώσπερ δια νηός της Αναστάσεως αναγόμεθα προς ζωήν θεογνωσίας”.

Ορατά σύμβολα του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και οι Άγιοι Μάρτυρες, οι πρώτοι “υποδοχείς” (μαγνήτες) που εφελκύουν την χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Ο Μακαριώτατος, ταπεινός προσκυνητής ξεναγήθηκε στον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας Τριάδος Πολυκάστρου κάτωθεν του οποίου υπάρχει υπόγειος ναός των αυτών διαστάσεων 1000τμ επ᾽ ονόματι των Αγίων Πάντων. Δεύτερος σταθμός υπήρξε ο περικαλλής αγιογραφημένος ναός της Παναγίας της επονομαζομένης Άξιόν εστιν στην Αξιούπολη στο συγκρότημα του οποίου υπάρχει παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής με βαπτιστήριο. Εντυπωσιασμένος από την αρχιτεκτονική των δύο ναών αφίχθη στη Γουμένισσα τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον παν. Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και τον αρχιδιάκονο π. Ιωάννη και λιτή συνοδεία. Προέστη της εόρτιας τελετουργίας των Εγκαινίων αφ᾽ εσπέρας και το πρωί.

Συνέδραμε ο Γεν. Πατριαρχικός Επίτροπος Ιεροσολύμων Σεβ. Καπιτωλιάδος Ησύχιος, ο οποίος εκόμισε από Ιεροσολύμων την ευλογία του Τιμίου Σταυρού με το ενσωματωμένο απότμημα του Τιμίου Ξύλου εντός της ιστορικής θήκης-εικόνας των αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην υποδοχή και λιτανεία του ιερού χαριτοδώρου σεβάσματος συμμετείχαν ο Σεβ. Γουμενίσσης με το Σεβ. Ιωαννίνων, όλος σχεδόν ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως με ενορίτες, ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γ. Γεωργαντάς, αντιδήμαρχοι με τον πρέδρο της Δ.Κ. Γρίβας, ο ταξχος Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “Πόντος-Επί πτερύγων ανέμων” με άλλους αξιωματικούς και πλήθος προσκυνητών, ενώ τα τοπικά παραδοσιακά “Χάλκινα της Γουμένισσας” παιάνιζαν οργανικά ύμνους.

Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμε.

Σεβασμιότατε μητροπολίτα Γουμενίσσης Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριε. Τίμιον της εκκλησίας πρεσβυτέριον, ευλογημένε λαέ του Θεού. Με ιδιεταίραν χαράν ανταποκρινόμενος ο σεπτός ημών πατήρ και Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλοςεις την απευθεινθείσαν παράκλησιν της υμετέρας Σεβασμιότητος απέστειλε την εμήν ταπε

Στον Εσπερινό συγχοροστάτησαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Ο Μακαριότατος χοροστάτησε στον Εσπερινό, κατά τον οποίο ο οικείος ποιμενάρχης Σεβ. κ. Δημήτριος, μετά από σύντομη θεολογική εισαγωγή, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε έκδηλα σημεία της θείας πρόνοιας για την πορεία της Μονής και την ανέγερση του Καθολικού, δια της οποίας εθαυμάστωσε ο Κύριος τα ελέη Του. Επί 23 συνεχή έτη τόνισε, από το 1993, διηνεκής η παντευεργέτις παρουσία των Αγίων έτσι ώστε να επιτελεσθεί ένα έργο αξιώσεων στην ακριτική Μητρόπολή μας.

Την κυρίως ημέρα, Κυριακή 15/10 των Αγίων Πατέρων της Ζ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, επέτειο της χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου, τελέστηκαν τα κυρίως Εγκαίνια.

Συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, μαζί με τον οικείο ποιμενάρχη Σεβ. Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο. Και οι μεν Σεβασμιώτατοι Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος και ᾽Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος εγκαινίαζαν ταυτόχρονα τα ενσωματωμένα Παρεκκλήσια των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου των πρωτοκορυφαίων και Ανδρέου του πρωτοκλήτου, ενώ ο Μακαριώτατος με τους λοιπούς Σεβ. Αρχιερείς συνεγκαινίαζαν τον κυρίως Ναό-Καθολικό.

Κατά την τελετή, ο Μακαριότατος παρέλαβε από τον Μητροπολίτη μας τον ωοειδούς σχήματος κρύσταλλο εκ του Θεοβαδίστου όρους Σινά, εντός του οποίου είχε τοποθετηθεί απειροελάχιστη ακίδα Τιμίου Ξύλου του Πρωτομάρτυρος του Γολγοθά Σωτήρος Χριστού και εκχέοντας στην σχηματισθείσα από αχάτη κοιλότητα το Άγιο Μύρο, εκφώνησε: “Αιωνία η μνήμη των Κτιτόρων του αγίου Οίκου τούτου”.

Όλων τα ονόματα, τα αναγεγραμμένα από μήνες, κατατέθηκαν στην Αγία Τράπεζα, κεκοιμημένοι και διαβιούντες, ζώντες μέσα στην άγια ζωοποιό πρόνοια του Σωτήρός μας Θεού. Και όλοι εμείς πλέον ευρισκόμεθα τόσο στενά δεμένοι, πάντοτε εν Κυρίω, και με αυτήν την πράξη συμβολικού εκκλησιασμού, μέσα στον “εναγκαλισμό” της αδελφικής στοργής των μεγάλων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της παρθένου.

Σωτήρας και όργανο σωτηρίας ο ίδιος ο σαρκωμένος Θεός.

Λυτρωτής και όργανο απολυτρώσεως ο Θεάνθρωπος.

Ζωή και όργανο ζωοποιήσεως ο άκτιστος και υπερούσιος, μέσα από την εθελούσια “κένωση” της ενανθρωπήσεώς Του. Αυτό ενεικονίζει το Τίμιο Ξύλο που μας εκόμισε από τα Ιεροσόλυμα ο Σεβασμιώτατος Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος. Επιτρέψτε μας, είπε ο Σεβασμιώτατος στον ως άνω Ιεράρχη, εκ προσώπου της Υμετέρας Μακαριότητος να Σας ευχαριστήσουμε για τον εξαιρετικό Σας κόπο, όπως και τον Θειότατο και Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο για την πολλή του αγάπη και συγκατάβαση. Πολλά τα έτη Σας.

Αυτό ενεικονίζουν τα λείψανα των τριών Αγίων που θέσαμε εντός της Αγίας Τραπέζης. Αυτό ενεικονίζει όλη η τελετουργία του καθαρισμού της Αγίας Τραπέζης και του καθαγιασμού με Άγιο Μύρο, που ετελέσαμε Μακαριότατε. Διο και πολλά Σας

Με την ολοκλήρωση της τελετουργίας των Εγκαινίων και της θείας Λειτουργίας περί τις 12 μ. και την απόλυση της θείας Λειτουργίας, προσκληθείς ο Μακαριώτατος παρά τον πολλαπλό του κόπο αναφέρθηκε εγκάρδια στο σπουδαίο έργο που συντελέστηκε και όλοι το βλέπουν, επήνεσε το Μητροπολίτη και επευλόγησε δι᾽ ενθέρμων λόγων το εκκλησίασμα και τη μοναστική Αδελφότητα, για το πνευματικό καταφύγιο των ανθρωπίνων αναγκών και του πόνου. Επιπλέον εξήγησε τη σημαντική της λέξεως “Εγκαίνια”, προχωρώντας από τα εγκόσμια προς τα υπερκόσμια και το εκκλησιαστικό και κοινωνικό χρέος όλων.

«Εγκαίνια –είπε‒ τελούνται στην έναρξη εργασιών και επιτηδευμάτων, κτιρίων και οικιών στον κοινό βίο· οπότε η αίσθηση που προκαλεί σαν λέξη είναι γνωστή. Εγκαίνια γίνονται με την ολοκλήρωση των εκκλησιών και των μοναστηριακών ναών, που είναι ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός• διότι επικαλούμεθα το Άγιο Πνεύμα να καθαγιάσει το ναό ως λειτουργικό χώρο της βασιλείας του Θεού, της παρουσίας του ζώντος Θεού. Για τον καθένα από τους πιστούς έχει σημασία αυτό που ελέχθη στον Εσπερινό, σε μία Ευχή από τις Ευχές τις εναρκτήριες των εγκαινίων του Ναού, και αναφέρεται στα εγκαίνια της καρδιάς, στην καθαρότητα της ψυχής που επιτελεί το Πνεύμα το Άγιο και γι᾽ αυτόν το σκοπό πρέπει να αγωνιζόμεθα. Και εδώ έχει σημασία μία εικόνα από το Ευαγγέλιο που μας δείχνει την ευρεία σημασία των τωρινών εγκαινίων. Οι Μαθητές του Σωτήρος είχαν εκπλαγεί με τη Σταύρωση, είχαν σκορπιστεί εις τα ίδια και αφήκαν μόνον το Διδάσκαλό τους στην πορεία του Πάθους, του Σταυρού. Μετά την Ανάσταση όμως ο Αναστάς Κύριος Ιησούς Χριστός τους επαναφέρει, τους επανενώνει, ξεκινά για τους Μαθητές μια καινούργια ζωή, έχουμε εγκαίνια μιας κοινής πορείας, της αποστολής εις πάντα τα έθνη, της ιεραποστολής. Αυτό το γεγονός μας οδηγεί σε μια εκτίμηση της μεγάλης σημασίας των σημερινών εγκαινίων για να ξεκινήσουμε έναν κοινό στόχο πορείας. Διότι -σε μια εποχή που καταλύονται αξίες αιώνων και προπαντός τρόπος ζωής που άντεξαν για αιώνες– αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε μια επανεκίνηση, τα εγκαίνια μιας κοινής πορείας. Για να διατηρήσουμε αυτό που θα μας διατηρήσει ως μαθητές του Σωτήρος. Ώστε να συντελείται διαρκώς μια ανακαίνιση του φθειρομένου κόσμου!…».

Ευχαριστώντας ο Σεβ. Γουμενίσσης αναφέρθηκε στις πολλαπλές ευλογίες της θείας πρόνοιας περί το συντελεσθέν έργο και το τελεσθέν μυστήριο, ευχαρίστησε πάλι ένθερμα τον Μακαριώτατο και τους συμπαρόντες Αρχιερείς για τη μεγάλη χαρά και ευλογία της προσωπικής τους παρουσίας και ιερουργίας. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι επί του Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου μονιμοποιήθηκε η ακριτική Μητρόπολη προς όφελος ποιμαντικό του κλήρου και του λαού. Ως συμβολικό των αισθημάτων ευγνωμοσύνης, σεβασμού και τιμής επέδωσε τον Μακαριώτατο μία αγιογραφημένη εικόνα του Νώε με την Κιβωτό (εξηγώντας τη συμβολική της σημασία, για την εκκλησιαστκή διάσωση της κοινωνίας από του νεοσοδομιτισμού όχι προς το Αραράτ, αλλά προς την εν Χριστώ σωτηρία) και ένα βαρύτιμο εγκόλπιο με τον ένθρονο Κύριο.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο Σεβ. Καπιτωλιάδος, ευχαρίστησε την Α.Θ.Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο για την ανυπολόγιστης πνευματικής σπουδαιότητος ευλογία της αποστολής του Τιμίου Ξύλου, επισημειώνοντας το υμνολογικό: «Ο Σταυρός σου, Κύριε, ηγίασται, εν αυτώ γαρ γίγνονται ιάματα τοις ασθενούσιν εν αμαρτίαις· δι᾽ αυτού δυσωπούμέν σε, ελέησον ημάς».

Δι᾽ ολίγων περιεκτικών λόγων αντιφώνησε και ο Σεβ. Καπιτωλιάδος, εξηγώντας τη σημασία της κομισθείσης ευλογίας από τους Αγίους Τόπους της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος και της θείας Οικονομίας. «Με ιδιαίτερη χαρά αναταποκρινόμενος ο σεπτός ημών Πατήρ και Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος εις την απευθυνθείσαν παράκλησιν της υμετέρας Σεβασμιότητος απέστειλε την εμήν ταπεινότητα ως συνοδόν της ιεράς εικόνος Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ήτις περιέχει τεμάχιον του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η οποία φυλάσσεται εις το Σκευοφυλάκιον του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως…» Κατόπιν του προσέφερε μικρόν τεμάχιον λίθου εκ του Παναγίου Τάφου, ο οποίος και ηνοίχθη ύστερα από 550 χρόνια περίπου κατά την τελευταίαν ανακαίνισιν του Ιερού Κουβουκλίου. Ωσαύτως εις τον άγιον Καθηγούμενον τεμάχιον Τιμίου Λίθου ως και δύο εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας εκ του Παναγίου Τάφου προς ευλογίαν της Ιεράς Μονής. «Ευχόμενος τον φωτισμόν του Παναγίου Πνεύματος επί πάντας υμάς και την προστασίαν του Τιμίου Σταυρού».

Ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιότατο Ποιμενάρχη, τον ευσεβή κλήρο και τον ευλαβή περιούσιο λαόν του Θεού δια την υποδοχήν και την εκδήλωση των αισθημάτων αγάπης και αφοσιώσεως αυτών προς το παλαίφατον και μαρτυρικόν Πατριαρχείον των Ιεροσολύμων. «Προς προσκύνησιν και αγιασμόν πάντων υμών, των αθρόως προσελθόντων ίνα αποθέσητε προς το Τίμιον Ξύλον την τιμήν, την χαράν και την λύπην, τας δυσκολίας και την ελπίδαν και πάντα τον σωματικόν και πνευματικόν υμών κόπον. Μεταφέρω προς πάντας υμάς τας δαψιλείς ευχάς της Α.Θ. Μακαριότητος τον σεπτόν Προκαθήμενον της Αγιωτάτης Μητρός απασών των του Θεού Εκκλησιών Πατριάρχην κ.κ. Θεόφιλον τον Γ καί τας ευλογίας του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου και των λοιπών Παναγίων προσκυνημάτων της αμωμήτου ημών ορθοδόξου πίστεως, τα οποία περιέπει, διατηρεί και διακονεί η Αγιοταφική ημών Αδελφότης με την αρωγή και τη συμπαράστασιν υμών, η οποία θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητος και μετ᾽ ευγνωμοσύνης υπό του μαρτυρικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των μελών της ημετέρας αδελφότητος».

Σε πολλούς προσκυνητές αφ᾽ εσπέρας επέδωσε ο ίδιος ο Μακαριότατος αρχικά και συμβολικά εναρξάμενος συσκευασία ψαριών, για να διανεμηθούν στη συνέχεια από κληρικούς προς τους υπολοίπους. Το μεσημέρι της κυριώνυμης διοργάνωσης διανεμήθηκε φαγητό προς όλους τους υπερπληθείς προσκυνητές.

maxitis

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου