Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Με την ενθρόνισή του οι ομογενείς
προσδοκούν όχι μόνο να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πορεία της ιστορικής ισχυρής αρχιεπισκοπής και τη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοαμερικανών που πάντα προσδοκούν σε μια πνευματική καθοδήγηση που θα συσπειρώσει τις κοινότητες γύρω από τη Μητέρα Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος
Σήμερον, Σάββατον, 11η Μαΐου 2019, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου.
Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳκαί προτροπῇ τῆς Α.Θ. Παναγιότητος, οἱ άγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας και ιεράς Συνόδου
Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε σήμερα το μεσημέρι, 11 Μαϊου, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που κατάγεται από τη Νέα Πέλλα, ώστε να αποδεχθεί με το μικρό Μήνυμα την εκλογή του.
«Γνωστόν τυγχάνει πάσιν ημίν ότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως πραγματική Μήτηρ εναγκαλίζεται μετά στοργής και ενδιαφέροντος τα πνευματικά τέκνα αυτής εις όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπου ταύτα ευρίσκονται εγκατεστημένα, δραστηριοποιούμενα και διαπρέποντα», ανέφερε στην προσφώνησή του, προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και συνέχισε: «Ούτω και προκειμένου περί της μεγάλης Επαρχίας του Θρόνου εν Αμερική, ημείς τε και οι άγιοι συνοδικοί πάρεδροι επροβληματίσθημεν και συνεζητήσαμεν εκτενώς τα προβλήματα αυτής πλειστάκις κατά τας τελευταίας συνεδριάσεις αυτής, αναζητούντες τρόπους βελτιώσεως της καταστάσεως και επαναφοράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εις το αρχαίον κάλλος, νυν δε ότε ο ποιμενάρχης αυτής Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπέβαλε την παραίτησιν αυτού, λόγω του επείγοντος του πράγματος, ανεζητήσαμεν τον άξιον διάδοχον αυτού, όστις θα ηδύνατο να φέρη και πάλιν την ευρυθμίαν εις την ζωήν και την λειτουργίαν της Αρχιεπισκοπής, να εμπνεύση εμπιστοσύνην εις το πλήρωμα αυτής προς την Εκκλησίαν, να ενισχύση τους δεσμούς αυτού μετά του ενταύθα Ιερού ημών Κέντρου και να καταστήση αυτό και πάλιν υπερήφανον διά την μεγαλυτέραν Επαρχίαν του, την σήμερον εμπερίστατον και ταλαιπωρουμένην.
Προς τούτο, Ιερώτατε άγιε Αμερικής, απεβλέψαμεν εις την αγάπην σου ως ένα Ιεράρχην νέον και δυναμικόν, μεμορφωμένον και γλωσσομαθή, δραστήριον και αποτελεσματικόν, αφωσιωμένον τη Μητρί Εκκλησία, μέσα εις τους κόλπους της οποίας ηνδρώθης και εξεπαιδεύθης εκκλησιαστικώς, μυηθείς εις το μυστήριον αυτής, απεβλέψαμεν, λέγομεν, εις σε διά να σοι εμπιστευθώμεν το μέγα και δυσχερές τούτο έργον, εν τη βεβαιότητι ότι θα επιτύχης, θα τιμήσης την ψήφον και την εμπιστοσύνην των αγίων συνοδικών αρχιερέων και τας προσδοκίας του Πατριάρχου σου, ο οποίος σε περιβάλλει με πατρικήν στοργήν και εκτιμά τας αρετάς σου και την αφοσίωσίν σου, τας οποίας εγνώρισε κατά την πολυετή διακονίαν σου εν ταίς ιεραίς ταύταις αυλαίς υπό τας εντολάς αυτού».
Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τα ζητήματα της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης, και πρόσθεσε:
«Είσαι ακαδημαϊκός διδάσκαλος με ζήλον και γνώσιν και θα δυνηθής να ανασυγκροτήσης την Θεολογικήν Σχολήν του Τιμίου Σταυρού, η οποία διέρχεται δυσκόλους στιγμάς, αλλά και να συνεργασθής με αμερικανικά Πανεπιστήμια προς προβολήν της πατρώας παιδείας και της πολιτισμικής μας κληρονομίας.
Αναμένομεν παρά σου να ενισχύσης τους ιερούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής σου μετά του ενταύθα Κέντρου της εκκλησιαστικής ημών υποστάσεως, να οργανώνης κατά καιρούς προσκυνήματα προς αυτό, ως έπραττεν ο προκάτοχός σου μακαριστός Ιάκωβος, να έρχεσαι συχνά διά να το ενημερώνης, να αναβαπτίζεσαι εις τα νάματά του, να συνεργάζεσαι μετά της αρμοδίας συνοδικής Επιτροπής διά τα εκεί εκάστοτε ανακύπτοντα προβλήματα.
Να καλλιεργήσης αγαθάς αδελφικάς σχέσεις μετά των ετεροδόξων αδελφών μας—άλλωστε από πολλών ετών είσαι μέσα εις την οικουμενικήν κίνησιν—, αλλά και μετά των ετεροθρήσκων, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, μετά των οποίων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ευρίσκεται από ετών εν ακαδημαικώ διαλόγω. Ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμος θα είναι εκεί η εμπειρία σου και η γνώσις σου διά τας ισλαμικάς κοινωνίας και την κουλτούραν αυτών.
Αδελφέ άγιε Αμερικής, έχεις πολλά, πάμπολλα να επιτελέσης και να προσφέρης. Και δύνασαι! Σε εμπιστευόμεθα και σε προπέμπομεν με χρηστάς ελπίδας και προσδοκίας. Οφείλεις να δοξάσης τον θρόνον της Επαρχίας σου, αλλά και τον πάνσεπτον και μαρτυρικόν τούτον θρόνον, ο οποίος σε ανέδειξε, σε εγαλούχησε και σήμερον σε τιμά ιδιαζόντως.
Να διακριθής ως Αρχιεπίσκοπος της αγάπης, της ειρήνης, της ταπεινοφρο-σύνης, της ενότητος. Άξιος!».
Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του.
«Αισθάνομαι βαρείαν την ευθύνην, Παναγιώτατε Δέσποτα, την οποίαν εναποθέτει εις τους ώμους μου η Μήτηρ Εκκλησία, πέραν της μεγάλης τιμής και της εμπιστοσύνης, διά των οποίων με περιβάλλει και σήμερον το σεπτόν πρόσωπόν Σας εν Συνόδω.Ως τέκνον Σας πνευματικόν, ως νεόφυτον ελαίας εκ της Πατριαρχικής Αυλής, ως ελάχιστον κλήμα της ευκληματούσης αμπέλου του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και ως απλούν ηλιοτρόπιον, θα έχω πάντοτε εστραμμένον το βλέμμα μου προς Υμάς, Σεπτέ Πρώτε της Ορθοδοξίας, διότι μόνον ούτω θα δυνηθώ να καρποφορήσω, διότι γνωρίζω ότι μόνον κύκλω της Τραπέζης Σας θα δυνηθώ να φέρω καρπόν, εκκοπτώμενος δε της ζωηφόρου ταύτης Αμπέλου της Μεγάλης Εκκλησίας θα κινδυνεύσω να εκκοπώ και να βληθώ εις το πυρ της αγνωμοσύνης και της απωλείας.
Υπόσχομαι, Παναγιώτατε, την ιεράν ταύτην και επίσημον στιγμήν, ότι η μεγάλη αύτη επαρχία του Θρόνου, ως πράττουν και οι λοιποί ποιμενάρχαι του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά των Μητροπόλεων αυτής, ζωννύεται τω λεντίω της διακονίας της Μητρός Εκκλησίας, της ενταύθα Ομογενείας, της ιεραποστολής των Επαρχιών του Θρόνου και πάσης άλλης ανάγκης του Σεπτού της Ορθοδοξίας Κέντρου.Διότι οι πάντες γνωρίζομεν ότι εάν το κλήμα φέρει καρπόν, το οφείλει εις την άμπελον, εις την οποίαν μένει συνδεδεμένη. Εάν η ελαία είναι κατάκαρπος, αποκτά αξίαν επειδή είναι πεφυτευμένη κύκλω της Τραπέζης της Αγίας του Φαναρίου. Εάν το ηλιοτρόπιον ανθίζει και φέρει καρπόν, τούτο οφείλει εις το φως του Ηλίου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Θρόνου.Με τας ταπεινάς ταύτα σκέψεις, εν ευγνωμοσύνη απείρω δέχομαι το επίταγμα, σήμερον, εορτήν των εγκαινίων της Κωνσταντινουπόλεως, ευχαριστώ τον Θεόν και δοτήρα πάσης κτίσεως, την Υπεραγίαν Θεοτόκον την περιφρουρούσαν την Αγίαν ταύτην Πόλιν Κυρίου, και ευχαριστώ την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα, τον Αυθέντην και Δεσπότην μου, διότι εκ πρώτης νεότητος με πολλήν υπομονήν, αγάπην και δεξιότητα εσμίλευσε την ελαχιστότητά μου και ευηργέτησεν όσον ουδείς άλλος.Ευχαριστώ τους σεβασμίους αγίους αρχιερείς, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι με ετίμησαν δαψιλώς διά της τιμίας ψήφου των και απέβλεψαν με εμπιστοσύνην εις το ταπεινόν μου πρόσωπον».
Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, και απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας για την γενομένη πρόκριση της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, αποδεχόμενος το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.
Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.