Friday, 24 January, 2025

Πλήθος πιστών για την υποδοχή και προσκύνηση του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης στα Γιαννιτσά (φωτο-βίντεο)

Κοσμοσυρροή από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2017, από πιστούς που θέλησαν να λάβουν την ιδιαίτερη ευλογία

του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνηςaikaterini-013stratoseikonaekklisiaeikonaaikaterini-001Το σεπτό λείψανο, κόμισε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός, και το οποίο υποδέχτηκαν οι ιερείς του Ι. Ναού της Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Το ιερό λείψανο θα τίθεται για ευλογία και προσκύνηση έως τις 18 Μαρτίου στα Γιαννιτσά.ekklisiaeikona2ioilagiaaikΣτις 5.30 το απόγευμα ξεκίνησε η παράκλησις της Αγίας Αικατερίνης για να ολοκληρωθεί το βράδυ με το Μέγα Απόδειπνον και τους Χαιρετισμούς της Αγίας, με πλήθος πιστών να συρρέουν για προσκύνηση.

aikaterini-008aikaterini-015Παρών ο Μητροπολίτης Ιωήλ όπου δώρισε μια εικόνα της Παναγίας στον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.

damianosaikateriniioilaikaterinidamianosaikaterini-012Το πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

7.30 π.μ. Όρθρος, και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία

12:00 μ. Παράκλησις της Αγίας Αικατερίνης

6.30 μ.μ. Παράκλησις και Εγκώμια της Αγίας Αικατερίνης

9.00 μ.μ. Γ΄ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

7.30 π.μ. Όρθρος, Θ. Λειτουργία και Αγιασμός

12.00 μ. Ιερόν Ευχέλαιον

3.00 μ.μ. Παράκλησις και Χαιρετισμοί της Αγίας Αικατερίνης

4:00 Αναχώρησις Ιερού Λειψάνου.

Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από 7.30 π.μ. έως 10.30 μ.μ.

Από τις 18 Μαρτίου θα ακολουθήσουν οι άλλοι δήμοι του νομού:

18-21 Μαρτίου: Ι. Ναός Αγ. Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας

21-24 Μαρτίου: Ι. Ναός Αγ. Στεφάνου Σκύδρας

24-26 Μαρτίου: Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Σκέπης Εδέσσης.

Τα αδιάφθορα λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης βρίσκονται στην Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγία Αικατερίνη. Αποτμήματα του ιερού της λειψάνου έχουν εντοπιστεί επίσης και σε αρκετά μέρη της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία προήλθαν μάλλον από δωρεές της Ιεράς Μονής (στη Δυτική Ευρώπη ίσως κατά την περίοδο των σταυροφοριών).

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ήταν από αυτές που στην πορεία μετατράπηκαν σε κέντρα της Ορθοδοξίας, όπως ανέφερε στην ομιλία του και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός. Αν και το 641 μ.Χ. κατακτήθηκε η περιοχή από τους Άραβες, οι μοναχοί εξασφάλισαν την πολιτική προστασία του Μωάμεθ, ο οποίος, με το περίφημο «Αχτιναμέ», που σώζεται στη μονή, όρισε οι Μουσουλμάνοι να υπερασπίζονται τους αδελφούς της Μονής. Ακολούθησαν οι Σταυροφόροι (1099-1270), οι οποίοι κατέστησαν γνωστή τη μονή στους Χριστιανούς της Δύσεως. Η μονή φημίζεται και για το μοναδικό στο είδος του κειμηλιοφυλάκιο και την πλουσιότατη βιβλιοθήκη που διαθέτει. Στο καθολικό, το σκευοφυλάκιο, τα παρεκκλήσια, τα κελιά και σε άλλους χώρους της μονής φυλάσσονται περισσότερες από 2.000 εικόνες, που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 12ο αιώνα (παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου). Μνημονεύονται ειδικά οι κηρόχυτες (ή εγκαυστικές), που είναι και οι αρχαιότερες. Ανάμεσά τους οι σπουδαιότερες είναι: ο Άγιος Πέτρος, η Ένθρονη Θεοτόκος ανάμεσα σε αγίους και αγγέλους, η Παναγία η Παράκλησις, ο Χριστός Παντοκράτωρ, η Ανάληψις του Χριστού, ο Χριστός Εμμανουήλ και οι Τρεις Παίδες εν καμίνω.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου