Ιερά Λείψανα: Μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.
Μέρος του αδιάφθορου αριστερού ποδός της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Σκήτη Αγίου Όρους.
Μέρος του αδιαφθόρου δεξιού ποδός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στην ομώνυμη Μονή Λυγαριάς Λαμίας και στη Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής.
Μέρος αδιαφθόρου σαρκός της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή της ρωμαιοκαθολικής Διεθνούς Σταυροφορίας Αγίων Λειψάνων.
Ένας καρπός της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγ. Παύλου «ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης.
Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της με το βάρος της ατεκνίας. Την εποχή εκείνη θεωρείτο όνειδος ένα ζευγάρι να μην έχει παιδί, μια γυναίκα να μην μπορεί να γεννήσει. Σε προχωρημένη ηλικία, όμως, αξιώθηκε όχι απλά να φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι αλλά, μετέπειτα, από την κόρη της να γεννηθεί ο Θεάνθρωπος. Η Αγία Άννα, επειδή τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία, είναι η προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών.
Για την Αγία Άννα, την μητέρα της Θεοτόκου, δεν αναφέρονται πληροφορίες στα Ευαγγέλια ή στα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, ο ιερέας Ματθάν που κατοικούσε στη Βηθλεέμ απέκτησε τρεις κόρες, την Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.
Η Μαρία παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ και γέννησε εκεί την Ελισάβετ, την μητέρα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή. Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησαν μια κόρη, την Παρθένο Μαρία.
Ο Ιωακείμ και η Άννα αφιέρωσαν την κόρη τους στην υπηρεσία του ναού της Ιερουσαλήμ μόλις εκείνη έγινε τριών ετών. Η αγία Άννα πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της με προσευχή, νηστεία και αγαθοεργίες προς τους φτωχούς. Λίγα χρόνια αργότερα, έφυγε ειρηνικά από τη ζωή, κερδίζοντας την αιωνιότητα.
Οι Χριστιανοί τιμούν την αγία Άννα από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Το μαρτυρούν διάφοροι πατέρες της Εκκλησίας καθώς και αρχαίοι εκκλησιαστικοί ύμνοι που υπάρχουν προς τιμήν της. Το 550 μ. Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός έχτισε ναό στην Κωνσταντινούπολη τον οποίο αφιέρωσε στην αγία Άννα.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη της αγίας Άννας τρεις φορές τον χρόνο. Στις 9 Δεκεμβρίου τιμάται η σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου η Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μία μέρα μετά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον ναό, εορτάζει η Αγία Άννα μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ.
Σήμερα, 09/12/2019, τιμάται η σύλληψη της Αγίας Άννης, προστάτιδας των άτεκνων ζευγαριών
Μοιραστείτε με τους φίλους σας