Μνήμη της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, Όσιος Θεοφάνης ο Γραπτός, ο Ομολογητής επίσκοπος Νίκαιας, Άγιοι Νεκτάριος
Αρσάκιος και Σισίνιος Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης, Άγιος Ιωνάς ο εν Περγάμω της Κύπρου
Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλα οι αδελφές
Άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Όσιος Γερμανός ο Αγιορείτης ο Μαρουλής, Όσιος Σάββας ο Βατοπεδινός
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Ναυπακτιώτισσας», Σύναξη των εν Κίω Αγίων
Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος ένας από τους επτά Διακόνους
Ιερά Λείψανα: Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου.
Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης και ήταν διάκονος μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ (Πράξ. στ’). Επίσης, ήταν έγγαμος και είχε τέσσερις θυγατέρες, προικισμένες με προφητικό χάρισμα (Πράξ. κα’ 8-9).
Ο Φίλιππος, όμως, δε στάθηκε μόνο στην Ιερουσαλήμ. Πήγε στη Σαμάρεια και κήρυξε το Ευαγγέλιο, σαν γνήσιος και αυτός «Ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ κατὰ πίστιν ἐκλεκτῶν Θεοῦ και ἐπι γνῶσιν ἀληθείας τῆς κατ’ εὐσέβειαν» (Προς Τίτον, α’ 1). Δηλαδή απόστολος του Ιησού Χριστού για να διδάξει μεταξύ εκείνων που εξέλεξε ο Θεός, την πίστη και την επίγνωση της αλήθειας, που οδηγεί στην ευσέβεια.
Εκεί στη Σαμάρεια, δια του κηρύγματός του βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, ο Φίλιππος συνάντησε στο δρόμο του τον Ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε, βάπτισε και αυτόν Χριστιανό. Κατόπιν, πήγε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, όπου με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους της πόλης να πιστέψουν στο Χριστό. Ο Φίλιππος στην πόλη αυτή, αφού έκτισε και χριστιανικό ναό, παρέδωσε στο Θεό την ψυχή του.