Sunday, 22 December, 2024

Σήμερα 14/03/2018 εορτάζει ο Όσιος Θεόγνωστος ο Έλλην

Εορτάζουν επίσης: Όσιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας, Άγιος Εύσχημος ή Ευσχήμων ο Ομολογητής επίσκοπος Λαμψάκου
Άγιος Αλέξανδρος, ο εν Πύδνη, Άγιοι Βασίλειος και Ευφράσιος οι Μάρτυρες,
Άγιος Ευτύχιος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ μαρτυρήσαντες
Άγιος Βονιφάτιος Επίσκοπος Ρος της Σκωτίας
Άγιοι Πέτρος και Αφροδίσιος οι Μάρτυρες
Άγιος Ροστισλάβος ο Πρίγκιπας Κιέβου και Σμολένσκ
Άγιος Ιωάννης του Γιούρεβιτς, Όσιος Ανδρέας εκ Ρωσίας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Θεοδώρου εν Ρωσία
Όσιος Θεόγνωστος ο Έλλην (; – 1353)
Ιερά Λείψανα: Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στο Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Κρεμλίνου.
Βιογραφία
Ο Άγιος Θεόγνωστος ήταν ελληνικής καταγωγής και ζούσε ως μοναχός στην Κωνσταντινούπολη. Το έτος 1328 μ.Χ. εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου, μετά την κοίμηση του Αγίου Πέτρου του Κιέβου (τιμάται 21 Δεκεμβρίου). Εγκαταστάθηκε στη Μόσχα και υποστήριξε τον ηγεμόνα της Μόσχας Ιωάννη εναντίον του ηγεμόνος του Τβερ Αλεξάνδρου Μιχαήλοβιτς, ο οποίος και αφορίσθηκε από τον Άγιο. Όταν, μετά την ρήξη προς τη Χρυσή Ορδή, κατέφυγε στην πόλη Πσκωφ, αναθεμάτισε και τους κατοίκους του Πσκωφ, διότι δέχθηκαν τον επικίνδυνο ηγεμόνα του Τβερ.
Πέρα όμως από τις εσωτερικές αντιθέσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν εντός της Ρωσίας, ο Άγιος Θεόγνωστος πέτυχε με αλλεπάλληλες αποστολές στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την κατάργηση της Μητροπόλεως Γαλικίας και την υπαγωγή των Επισκοπών αυτής υπό τον Μητροπολίτη Ρωσίας.
Ο Άγιος επέδειξε προς τους Μογγόλους πνεύμα συνέσεως, αφού υπέφερε πολλά από αυτούς και ιδιαίτερα από τον Τζανιμπέγκ χαν. Όταν ο τελευταίος απαίτησε μεγαλύτερους φόρους από την Εκκλησία και τον λαό, ο Άγιος απέφυγε την λήψη γενικότερου φορολογικού μέτρου κατά της Εκκλησίας της Ρωσίας. Και όταν τον κατηγόρησαν στον ηγεμόνα των Μογγόλων ότι δεν αποδίδει τιμές σε αυτόν, ο Άγιος απάντησε ότι ο Χριστός ήλθε να μας διδάξει την αλήθεια και να μας λυτρώσει από την αμαρτία και την πλάνη. Γιατί θα έπρεπε εκείνος, ως Επίσκοπος, να αποδίδει τέτοια τιμή στους κοσμικούς άρχοντες και την ειδωλολατρία;
Ο Άγιος Θεόγνωστος κοιμήθηκε με ειρήνη, το έτος 1353 μ.Χ., αφού προηγουμένως είχε επιλέξει ως διάδοχό του τον Επίσκοπο του Βλαδιμήρ, Αλέξιο.
Όσιος Βενέδικτος ο εκ Νουρσίας
Ο όσιος Βενέδικτος γεννήθηκε στη Νουρσία της Ιταλίας και έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς του ήταν ευγενείς και πλούσιοι, αλλά και αφοσιωμένα τέκνα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και στο παιδί τους, με αγάπη και ταπεινό φρόνημα, εφάρμοσαν τη διαπαιδαγώγηση πού συνιστά ο λόγος του Θεού: «Εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (προς Έφεσίους, στ’ 4). Ν’ ανατρέφετε, δηλαδή, τα παιδιά σας, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου. Έτσι και οι γονείς αυτοί ανέθρεψαν το γιο τους Βενέδικτο με θερμότατη ευσέβεια και φρόντισαν να του ανάψουν το ζήλο να εργασθεί σε κάτι μεγάλο και καλό υπέρ της Εκκλησίας. Ο Βενέδικτος όταν ενηλικιώθηκε, πράγματι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονέων του. Αφού αποχώρησε σ’ ένα φαράγγι στα Απέννινα όρη, επιδόθηκε στην προσευχή και τη μελέτη. Η τόσο αγία ζωή που έκανε, έγινε αιτία να αποκτήσει μεγάλη φήμη στους γύρω ορεινούς πληθυσμούς. Μέσα σε διάστημα είκοσι χρόνων, ήλθαν κοντά του 164 μοναχοί. Οπότε το έτος 540 ίδρυσε μοναστήρι, επάνω στο όρος Cassino. Υπήρξε ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, που υπάρχει μέχρι και σήμερα στη δυτική Εκκλησία. Ο όσιος Βενέδικτος πέθανε ειρηνικά το έτος 543, σε ηλικία 62 χρονών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου