Επίσης, εορτάζουν: Άγιος Πέτρος Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, Άγιος Ερμογένης επίσκοπος Ακραγαντίνων, Όσιος Μάλχος, Όσιος Καρίων, Άγιοι Φιλούμενος και Χριστόφορος
Άγιος Ευγένιος, Άγιοι Προκόπιος και Χριστόφορος, Άγιος Αλέξανδρος, Όσιος Γρηγόριος
Άγιος Χρυσόγονος, Όσιος Μάρκος ο Τριγλινός, Άγιος Θεόδωρος που μαρτύρησε στην Αντιόχεια, Άγιος Νικόδημος ο Οσιομάρτυρας από τη Βέροια, Άγιος Μερκούριος «ὁ ἐν Σμολένσκῃ», Όσιος Μερκούριος ο νηστευτής, Σύναξη των Αχαιών Αγίων
Σύναξη Αγιωτών Αγίων
Ο Άγιος Κλήμης Ιερομάρτυρας, επίσκοπος Ρώμης
Ιερά Λείψανα: Μέρη Κάρας του Αγίου βρίσκονται στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, στη Μονή Ίνκερμαν Σεβαστουπόλεως Κριμαίας και στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Πέτρου Ρώμης.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Πετράκη Αθηνών.
Βιογραφία
Ο Άγιος Κλήμης ήταν Ρωμαίος αριστοκράτης από βασιλικό γένος, γιος του Φαύστου και της Ματθιδίας. Ο Κλήμης σπούδασε όλες τις επιστήμες της ελληνικής παιδείας, αντάμωσε τον Απόστολο Πέτρο και διδάχθηκε απ’ αυτόν την αληθινή πίστη και θεογνωσία, οπότε έγινε θερμός κήρυκας του Ευαγγελίου και συνέγραψε αρκετά συγγράμματα.
Ο Κλήμης υπήρξε τρίτος επίσκοπος Ρώμης, αφού διαδέχθηκε τον Ανέγκλητο, περίπου το έτος 92 μ.Χ. Ποίμανε με υπέρμετρο ζήλο την Εκκλησία της Ρώμης, στα βαρεία εκείνα χρόνια των διωγμών. Συνελήφθη από το Δομετιανό και εξορίστηκε σε πόλη έρημο κοντά στη Χερσώνα. Εκεί, έδεσαν στο λαιμό του μια σιδερένεια άγκυρα και τον έριξαν στη θάλασσα, όπου παρέδωσε την αγία ψυχή του (101 μ.Χ).
Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ότι ο Κλήμης δεν υπήρξε μόνο σοφός κατά τη γραμματική μόρφωση, αλλά ανήκε σ’ αυτούς που ο Θείος Παύλος ονομάζει «σοφοὺς εἰς τὸ ἀγαθόν, ἀκεραίους δὲ εἰς τὸ κακόν» (Προς Ρωμαίους, ιστ’ 19). Συνετούς, δηλαδή, όταν κάνουν το καλό, και συγχρόνως αμέτοχους από κάθε κακό.