ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.
Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.
Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.
Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.
Τα θαύματα της
Ήταν στα 1900 που συνέβη το γεγονός. Η σύζυγος του Αυγερινού Βουτσά Αγλαΐα, το γένος Αλεξίου Σκαμνά από την Αρτάκη, βρέθηκε βαριά άρρωστη. Οι Γιατροί δεν εύρισκαν καμιά αρρώστια. Τότε η μητέρα της, που είχε πίστη στη θαυματουργό χάρη της Αγίας Άννας, την έφερε στο προσκύνημά της στο Βόρι. Έμεινε εκεί επί 40 ημέρες, με νηστεία και προσευχή. Ο ιερεύς έκανε εξορκισμούς. Την ώρα του αγιασμού συνηθιζόταν να κρατά ο άρρωστος την εικόνα στην αγκαλιά του. Αυτό έκανε και η άρρωστη Αγλαΐα. Την τελευταία ημέρα, κατά τη ώρα του αγιασμού, η εικόνα που κρατούσε στην αγκαλιά της την πήρε με μια αόρατη δύναμη και την πήγε στη θάλασσα. Εκεί τη βούτηξε τρεις φορές μέσα στο νερό. Μετά απ αὐτό έκανε εμετό και ύστερα ένιωσε θεραπευμένη. Από τότε έζησε με υγεία και πέθανε στο Αίγιο σε ηλικία 95 χρονών.
• Από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας ήρθε στην Αγία Άννα στο Βόρι κάποια κυρία, το επώνυμο Γρηγορέλια. Είχε αρρωστήσει από ψυχοπάθεια. Έμεινε στο Προσκύνημα επί 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή. Ο ιερεύς διάβαζε αγιασμό κάθε ημέρα και εξορκισμούς, όπως συνειθιζόταν. Πολλές φορές η αγία εικόνα πήγαινε την άρρωστη μέσα στη θάλασσα. Έκανε ένα κύκλο στο νερό χωρίς να βουλιάζει και πάλι την έφερνε στη στεριά. Μετά τις 40 ημέρες έγινε τελείως καλά και γύρισε στο σπίτι της.
• Η Κατερίνα Χατζηλία από το Πασαλιμάνι κυριεύθηκε από δαιμόνιο. Τίποτε δεν τη συγκρατούσε την ώρα που πάθαινε κρίση. Στην Αγία Άννα που την έφεραν την είχαν δέσει γερά με αλυσίδες. Οι δικοί της έμειναν κοντά της με προσευχή και νηστεία. Μετά τις 40 ημέρες έφυγε θεραπευμένη.
• Μια νέα κόρη, ανύπαντρη από την Αρτάκη ονομαζόμενη Βασιλική κυριεύθηκε έξαφνα από δαιμόνιο. Οι Αρτακηνοί είχαν παράδοση να καταφεύγουν στη χάρη της Αγίας Άννας στις αθεράπευτες αρρώστειες. Έφεραν και τη Βασιλική δεμένη με σκοινιά. Πολλές φορές όμως εκείνη έκοβε τα σκοινιά με δύναμη ασυνήθιστη και έτρεχε να εξαφανισθή· γι αὐτὸ την κρατούσαν πάντα δεμένη με επιτήρηση. Οι δικοί της έμειναν εκεί προσευχόμενοι επί 40 ημέρες. Επειδή η χάρη της δεν απάντησε με τις 40 ημέρες έμειναν και δεύτερο σαρανταήμερο. Μετά από τις 80 ημέρες ελευθερώθηκε η κόρη από την τυραννία του ακαθάρτου Πνεύματος και γύρισε με φρόνηση και υγεία στο σπίτι της.
• Η γυναίκα του Παναγή Κουταλιανού του γνωστού πρωτοπαλαιστή καταγόταν από την Αρτάκη. Αιφνίδια κυριέθηκε από δαιμόνιο. Οι δικοί της κατέφυγαν στο ιατρείο της Αγίας Άννας. Έμειναν εκεί με την άρρωστη 40 ημέρες προσευχόμενοι με νηστεία. Η άρρωστη ελευθερώθηκε, έγινε εντελώς καλά και ζει μέχρι σήμερα.
• Από το χωριό Γωνιά ήλθε στο προσκύνημα τη Αγίας Άννας κάποιος παράλυτος, ο οποίος περπατούσε με δυσκολία πολλή, χρησιμοποιώντας πατερίτσες. Το όνομά του Γιώργος. Έμεινε 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή και στο τέλος έφυγε υγιέστατος. Για να ευχαριστήσει την ευεργέτιδά του Αγία Άννα εχάρισε ένα βαρέλι γεμάτο λάδι μαζί με την ευλάβεια και τις εκδηλώσεις της ευγνωμοσύνης του.
• Μια γυναίκα από την Αρτάκη αρρώστησε μαζί με το παιδί της. Είχαν γυρίσει παντού όπου μπορούσαν σε γιατρούς και σε προσκυνήματα. Ήλθαν και στην Αγία Άννα. Το παιδί είχε ντυθεί καλογεράκι. Έμειναν στο Προσκύνημα με προσευχή και νηστεία 40 ημέρες. Καθημερινά γινόταν στο όνομά τους θεία λειτουργία και αγιασμός. Την 40η ημέρα τη στιγμή του αγιασμού, καθώς οι άρρωστοι ήσαν καθιστοί δίπλα-δίπλα και κρατούσαν, κατά τη συνήθεια, στην αγκαλιά τους την εικόνα, η Άγια Άννα έκαμε το θαύμα της. Η εικόνα άρχισε να κινείται, σε όλο το σώμα τους, ύστερα στάθηκε οριζόντια στο κεφάλι της άρρωστης και στριφογύριζε σαν προπέλα. Αόρατη δύναμη στη συνέχεια πήρε την άρρωστη και την έβγαλε έξω από την Εκκλησία με κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Το παιδί ακολουθούσε. Μόλις πάτησε το πόδι της η άρρωστη στη θάλασσα, τράβηξε το παιδί της μπροστά. Το βούτηξε τρεις φορές μέσα στη θάλασσα και μετά το άφησε. Όταν γίνονταν αυτές οι σκηνές, ήσαν πολλοί εκεί μαζεμένοι και ακολουθούσαν. Μερικοί έτρεξαν και έβγαλαν το παιδί από το νερό. Η εικόνα στη συνέχεια είχε απλωθεί οριζόντια στη θάλασσα, η δε άρρωστη κρατιόταν απ αὐτήν. Της έκαμε τρεις γύρους μέσα στη θάλασσα και την έβγαλε έξω όρθια. Η γυναίκα με την εικόνα στο κεφάλι πατώντας στη στεριά έκαμε εμετό, κι ἔβγαλε ένα πράγμα άσχημο από μέσα της. Ξαναγύρισαν στην Εκκλησία, με την εικόνα στο κεφάλι. Ετελείωσε και ο αγιασμός που είχε διακοπή. Πήραν την εικόνα από την άρρωστη και την έβαλαν στη θέση της. Από τότε έμεινε υγιής και αυτή και το παιδί της και δόξαζαν με ευγνωμοσύνη την Αγία για την ευεργεσία της.