Sunday, 22 December, 2024

Τα λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας  στον Ιερό Ναό Όσιου Αρσένιου του Καππαδόκου

Η ενορία μας και όλη η Ιερά  Μητρόπολις στις 10 Ιουλίου 2016 πρόκειται να βιώσει χαρά μεγάλη! Θα υποδεχθούμε  τα ιερά λείψανα  της Αγίας Μεγαλομάρτυρος  Μαρίνης τα οποία δόθηκαν ως ευλογία στην ενορία μας από την Ιερά Μητρόπολη  Σερρών &  Νιγρίτης  για 3(τρεις) ημέρες 10 – 11 & 12 Ιουλίου

agiamarina

Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 270 μ.Χ.

Σε ηλικία 15 χρόνων αποκαλύπτεται η πίστη της στον Χριστό.    Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας των ειδωλολατρών  τη διέγραψε από παιδί του και οι αρχές την οδήγησαν σε δίκη. Ο έπαρχος μπροστά στην μεγάλη της ομορφιά, της πρότεινε να απαρνηθεί την πίστη της και να τον παντρευτεί. Αυτή όμως δε δελεάστηκε. Αρνείται.

Για εκείνα τα χρόνια η πίστη της στην Εκκλησία του Χριστού αποτελούσε  εσχάτη προδοσία και τιμωρούνταν παραδειγματικά.  Η Αγία ξυλοκοπείται αγρίως,  με ραβδιά, την κρεμούν μπρος  στο πλήθος  ενώ αυτή αιμορραγεί, την καίνε με λαμπάδες. Αιμόφυρτη  από τις μαστιγώσεις  και με πληγές από  εγκαύματα τη σέρνουν  στη φυλακή. Την ίδια ημέρα  έριξαν το αθώο κορμάκι της  μέσα σε βαρέλι με ζεματιστό νερό ενώ ξεσπούσε σε κραυγές φωνάζοντας πως είναι χριστιανή.

Μέσα στη φυλακή η Αγία  ταπείνωσε το Δράκο που μεταμορφώθηκε σε μαύρο σκύλο χτυπώντας το στη ράχη από το φόβο της πως  ήταν ο ίδιος  ο διάβολος. Όταν την επόμενη ημέρα  οδήγησαν την  Αγία Μαρίνα στο Δικαστήριο, ο Θεός με το δικό  Του θαυμαστό τρόπο είχε κάνει  το μεγάλο  θαύμα!  Το αγνό κορμί της  θεραπεύτηκε από τις πληγές  κι ο όχλος την είδε τελείως υγιή!  Όσοι πίστεψαν στο θαύμα του  Θεού βαπτίσθηκαν χριστιανοί. Μόνο ο έπαρχος  δεν κατάλαβε ούτε και πίστεψε  κι έδωσε εντολή  τελικά να την αποκεφαλίσουν κατακτώντας έτσι η Αγία το άφθαρτο στεφάνι της Αιώνιας Δόξας.

Ήταν 17 Ιουλίου 286μ.Χ.

Η Αγία Μαρίνα μαζί με την Αγία Βαρβάρα και την Αγία Αικατερίνη είναι πολύ αγαπητές λόγω του μαρτυρίου που υπέστησαν σε τόσο νεαρή παρθενική ηλικία. Ο λαός μας  έχει συνδέσει  την Αγία Μαρίνα με το «ξεμάτιασμα». Η Μαρίνα «μαραίνει» το κακό το μάτι, μαραίνει τις αρρώστιες των μικρών παιδιών, προστατεύει τα βρέφη που νοσούν, τα παιδιά που πάσχουν από ειδικές ανάγκες  και διώχνει  τα δαιμόνια. Οι δοξασίες του λαού  συνέδεσαν το όνομά της με την εποχή που τα χωράφια ζητούν νερό για να αποδώσουν καρπούς. Κατά την εορτή τη Αγίας οι μητέρες οδηγούν  τα παιδιά τους στην εκκλησία τα φορούν καινούρια ρούχα και αφήνουν τα παλαιά στο περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες υποφέρουν.

Το  μαρτυρικό πάναγνο σώμα της το ενταφίασαν κρυφά οι χριστιανοί με βαθειά ευλάβεια. Αργότερα τα ιερά Λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και φυλάσσονταν στο ναό του Χριστού Παντεπόπτου μέχρι την κατάληψη της Πόλης από τους σταυροφόρους. Σήμερα διασώζονται σε διάφορες  Μονές –Ναούς –Προσκυνήματα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου