Sunday, 29 September, 2024

Ο εγγονός του Χότζα σε δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

Ο εγγονός του Χότζα σε δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης

Σάλο έχει προκαλέσει στην Αλβανία η είδηση της σύλληψης του εγγονού του Ενβέρ Χότζα, Ερμάλ, ως επικεφαλής διεθνούς δικτύου διακίνησης κοκαΐνης.

Ο Ερμάλ Χότζα, γιος του Ιλίρ Χότζα, του μεγαλύτερου γιου του Ενβέρ, συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης μαζί με άλλα 10 άτομα σε επιχείρηση της αστυνομίας που διεξήχθη ταυτόχρονα σε περισσότερες από 4 πόλεις της χώρας, μετά την ανακάλυψη εργαστηρίου επεξεργασίας κοκαΐνης και άλλων σκληρών ναρκωτικών σε χώρο παλιού στρατοπέδου στο χωριό Λάμπινοτ του Ελμπασάν.

Ο 40χρονος εγγονός του πρώην κομμουνιστή ηγέτη της Αλβανίας τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου συνελήφθη στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Interpol και της Europol, καθώς στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 300.000 ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, προέρχονταν από τις δραστηριότητες της σπείρας.

Σημειώνεται ότι ο Ερμάλ, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των εγκεφάλων του δικτύου, είναι δημόσιο πρόσωπο στην Αλβανία, αφού διατηρεί σχέση με τη γνωστή τραγουδίστρια Ρεζάρτα Σκούρτα, με την οποία μάλιστα έχουν και ένα παιδί.

Συλλήψεις
Οπως ανακοινώθηκε, εκτός από τον Ερμάλ συνελήφθησαν άλλα 10 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Κολομβιανοί και ένας Τούρκος.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο εργοστάσιο επεξεργασίας ναρκωτικών που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, κατάσχοντας περισσότερα από 100 κιλά κοκαΐνης, χρηματικά ποσά και όπλα.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της αστυνομίας, τα ναρκωτικά τα οποία βρέθηκαν στο εργαστήριο, το οποίο παρακολουθείτο πολλούς μήνες στο πλαίσιο του σχεδίου της Interpol και της Europol, έφτασαν στην Αλβανία από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κούβα, αναμεμειγμένα με φοινικέλαιο.

Τα μέλη της σπείρας, όπως έγινε γνωστό, διαχώριζαν τα ναρκωτικά από το φοινικέλαιο με χημικές μεθόδους και εν συνεχεία τα προωθούσαν για πώληση σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Στην τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε ταυτόχρονα στο Ελμπασάν, στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και στο Φιέρι συμμετείχε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της, Αρτάν Ντίντι, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις σε περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω στοιχεία που να εμπλέκουν κι άλλα άτομα.

Την επιτυχία της αλβανικής αστυνομίας σχολίασε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα με ανάρτηση στο προφίλ του στο Twitter, στην οποία δήλωσε υπερήφανος για την επιχείρηση και ανέφερε: «Η κατάσχεση περισσότερων από 100 κιλά κοκαΐνης είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα μιας αστυνομίας που έχει ξεκόψει τις σχέσεις της με το έγκλημα. Οι δυνάμεις ασφαλείας επέστρεψαν στα καθήκοντά τους».

Επιτυχία
Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση αυτού του διεθνούς δικτύου διακίνησης ναρκωτικών αποτελεί τη δεύτερη σημαντική επιτυχία των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής χώρας κατά της εμπορίας ναρκωτικών μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2013 η επιχείρηση στο Λαζαράτι, στην καρδιά του «ευρωπαϊκού βασιλείου της κάνναβης», ήταν μεγάλο πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των διακινητών ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ευρώπη.

Η Αλβανία “υπενθυμίζεται” θεωρείται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας βασικός κόμβος του βαλκανικού τόξου εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το καθεστώς Χότζα και το οργανωμένο έγκλημα

Η Αλβανία του Χότζα παραμένει ένα μυστήριο για τους ιστορικούς και τους αναλυτές, αφού υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία για τη χώρα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η ιστορία της περιόδου αυτής περιστρέφεται κυρίως γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη της, του Ενβέρ Χότζα. Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι προς το τέλος του καθεστώτος και όσο περισσότερο αυτό απομονωνόταν από τις διεθνείς συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις μεταξύ κρατικών υπαλλήλων και οργανωμένου εγκλήματος έγιναν εξαιρετικά σφιχτές.

Το 1944
Ο Χότζα πήρε την εξουσία λίγο μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη χώρα τον Νοέμβριο του 1944 και αρχικά προσέδεσε την Αλβανία στο άρμα της ΕΣΣΔ του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Χότζα, αφού απομακρύνθηκε πολιτικά με τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο το 1948 παίρνοντας το μέρος της Μόσχας, το 1956 διέκοψε τις σχέσεις με το ΚΚΣΕ, ενώ τη δεκαετία του 1970 διέκοψε και τις σχέσεις και με το Πεκίνο.

Τότε, σύμφωνα με αναλυτές, είναι που γιγαντώθηκαν τα προβλήματα που είχε επιφέρει η σταδιακή απομάκρυνση από τις σύμμαχες χώρες και τότε είναι, πάλι σύμφωνα με εκτιμήσεις, που άρχισε η στροφή μέρους κρατικών αξιωματούχων προς το οργανωμένο έγκλημα.

Με την πτώση του καθεστώτος το 1991, μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Ενβέρ Χότζα (1985), η δύναμη των καρτέλ του εγκλήματος που είχαν στηθεί πολλαπλασιάστηκε και η Αλβανία μετατράπηκε σε μία χώρα που θεωρείται ως βασικό πέρασμα για τους εμπόρους όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων. Σύμφωνα με φήμες, σε παράνομες δραστηριότητες συμμετείχε και ο πατέρας του Ελμάρ Χότζα, Ιλίρ, ο γιος δηλαδή του ίδιου του Ενβέρ Χότζα.

ethnos.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου