Tuesday, 24 December, 2024

Άρση μέτρων: Πώς βγαίνουν από την καραντίνα Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Την ώρα που η Ευρώπη επιχειρεί σταδιακά να «επιστρέψει στην κανονικότητα», ο τρόπος άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό διάδοσης

του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία και διαφωνίες σε πολλά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην Ιταλία, τη χώρα που πλήρωσε το ακριβότερο τίμημα της πανδημίας στην Ευρώπη, τα μέτρα για την άρση της καραντίνας ξεκινούν στις 4 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο. Μέτρα όπως η απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των μετακινήσεων στην επαρχία θα παραμείνουν σε ισχύ, ενώ επιβάλλεται υποχρεωτικά η χρήση προστατευτικής μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς Μεταφοράς (ΜΜΜ).
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, έκανε προσεκτικές κινήσεις, επιβάλλοντας μια αργή και σταδιακή άρση της καραντίνας. Από την Δευτέρα 4 Μαΐου, η βιομηχανία αλλά το χονδρεμπόριο ανοίγουν ξανά, αλλά με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ τα εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι κηδείες επιτρέπονται «με ελάχιστους συγγενείς». Επίσης, απαγορεύεται κάθε μαζικός εκκλησιασμός, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, για να μην υπάρξει, λόγω μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας, νέο κύμα μολύνσεων. Από την άλλη, ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος βρίσκεται πλέον χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ζητάει να ανοίξει άμεσα η αγορά και επικρίνει την κυβέρνηση για τις οικονομικές συνέπειες. Αποκάλεσε τα μέτρα άρσης της καραντίνας «πραγματικά συνταγματικό σκάνδαλο» και δηλώνει την ανησυχία του για τον αφανισμό «παραγωγικών τομέων της οικονομίας», σε εθνικό επίπεδο.
Σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την Ισπανία
Στην Ισπανία το τέλος της καραντίνας ξεκινάει στις 9 Μαΐου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, ως τα τέλη Ιουνίου. Οι τέσσερις φάσεις θα εφαρμοστούν σε κάθε περιφέρεια και θα είναι σταδιακές και ασύμμετρες. Σύμφωνα με το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης, ορισμένες περιφέρειες θα μπορούν να προχωρήσουν στην άρση της καραντίνας πιο γρήγορα από άλλες, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και την κατάσταση του συστήματος υγείας που διαθέτουν. Κάθε φάση θα διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Αλλά αν μια επαρχία δεν είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση, θα περιμένει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο ισπανικό σχέδιο. Παράλληλα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.
Οι επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης του Covid-19, είναι έντονες, ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της άρσης των περιορισμών. Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Ποδέμος. Το ΡΡ εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ότι λείπει η κεντρική κατεύθυνση, ενώ ζητά μαζικά τεστ ελέγχου για κρούσματα της νόσου. Οι Βάσκοι εθνικιστές και οι Καταλωνοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο από περιφερειακές δομές.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν όμως και οι επαγγελματίες εστίασης για τα μέτρα που έχει λάβει. Στην δεύτερη φάση των μέτρων, από τις 11 Μαΐου, θα επιτρέπονται μόνο τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, σε ποσοστό 30%, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα είναι δρακόντεια. Η ένωση Hosteleria España, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 300.000 καταστήματα εστίασης, εκτιμά ότι πολλά μαγαζιά θα προτιμήσουν να ανοίξουν στην επόμενη φάση, με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.
Καθεστώς ημι-ελευθερίας στη Γαλλία
Το τέλος της αυστηρής καραντίνας στη Γαλλία θα ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου και θα είναι σταδιακό. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ η χώρα δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει το καθεστώς καραντίνας διότι «θα κατέρρεε», προσθέτοντας ότι η απότομη άρση των περιορισμών θα μας έθετε σε κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά γρήγορα η επιδημία.
Στη Γαλλία φαίνεται πως κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο άρσης των μέτρων που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Το ιατρικό προσωπικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επέβαλε σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους από τις 11 Μαΐου, αφού η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στο μετρό. Από την άλλη, οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας θα προτιμούσαν μια πιο τολμηρή άρση των περιορισμών. Παράλληλα, οι υπερασπιστές των ελευθεριών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατάει φυλακισμένους τους πολίτες, ενώ στην εκπαίδευση, καθηγητές και διευθυντές σχολείων, κάνουν λόγο για μια «σπαζοκεφαλιά», μόλις οι αίθουσες ανοίξουν. Το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά, πρώτα οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά, και θα επιτρέπονται μόνο 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επίσης, τα πράγματα δείχνουν περίπλοκα στην άρση των μέτρων και υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τον τρόπο που θα επιβληθούν οι αποστάσεις ασφαλείας στα τρένα και στα αεροπλάνα. Προβλέπεται πάντως να επιδίδονται πρόστιμα μέσα στο μετρό σε όσους δεν φορούν μάσκα. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Twitter από τον φορέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Παρισιού, φαίνεται πως εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να κολλούν αυτοκόλλητα στις θέσεις των σταθμών του μετρό του Παρισιού. «Για την υγεία όλων, αφήνουμε αυτή την θέση κενή» γράφουν τα αυτοκόλλητα που για την ώρα κοσμούν μόνο τις θέσεις στις αποβάθρες και όχι και αυτές εντός των συρμών.
Newsbomb.gr.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου