Συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με την συμμετοχή και της Ελλάδας, την ερχόμενη Τρίτη, στο Βελιγράδι.
Την πραγματοποίηση συνάντησης στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.
«Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι “Pink”.
Ο κ. Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε επίσης ότι η Κροατία ενημέρωσε, χθες αργά το βράδυ, τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή -ανέφερε ο ίδιος- αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.
Ο ΥΠΕΣ της Σερβίας επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου.
Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε. Ειδικότερα για την συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».
Ο Νέμοϊσα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, στη συνέντευξη του στο “Pink”, και στην απόφαση για τη χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.