Sunday, 22 December, 2024

Έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus

Λόγω τεχνικού προβλήματος κατέπεσε πιθανότατα το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά

σύμφωνα με την πρώτη επισκόπηση που έγινε στο σημείο της συντριβής. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους εντοπίστηκαν και οι έρευνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
To ένα από αυτά περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας.
Στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι ισλαμιστική ομάδα ανέλαβε εκ μέρους του ISIS την ευθύνη για την «κατάρριψη» του αεροσκάφους. Το φως της δημοσιότητας είδε ακόμα και ένα μικρό ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο υποτίθεται πως δείνει το αεροσκάφος να καταρρίπτεται.
Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και ειδικοί τονίζουν ότι στο ύψος που πετούσε το ρωσικό Airbus λίγο πριν από την τραγωδία (πάνω από 30.000 πόδια) ήταν εκτός βεληνεκούς των φορητών αντιαεροπορικών όπλων που ενδέχεται να κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.
Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ προς την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες, οι 138 ήταν γυναίκες, 62 άνδρες και 17 παιδιά. Οι 214 ήταν ρώσοι και 3 ουκρανοί.
«Οι ισχυρισμοί ότι τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» λέει στο Ιντερφάξ ο ρώσος υπουργός Μεταφορών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, ωστόσο δεν πιστεύεται ότι υπήρξαν «παράνομες» ενέργειες που να οδήγησαν στη συντριβή του.
Επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι πλέον σχεδόν μηδαμινές και ότι ομάδα ρώσων ειδικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο.
Η χώρα εξάλλου προετοιμάζεται προκειμένου να υποδεχθεί τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας.
Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (BEA) ανακοίνωσε ότι θα στείλει αύριο, Κυριακή, στην Αίγυπτο δύο από τους ερευνητές της με τη συνοδεία έξι τεχνικών συμβούλων της Airbus προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα.
Επιπλέον θα μεταβούν στην χώρα δύο ερευνητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γερμανίας (BFU), που θα εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία, και τέσσερις ερευνητές της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ρωσίας (MAK), εκ μέρους της χώρας όπου ανήκε η αεροπορική εταιρεία, διευκρίνισε η BEA σε ένα δελτίο τύπου.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών αρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντάρτες, ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας έχει ήδη διατάξει έρευνα για τα ακριβή αίτια της συντριβής.
Σε εξέλιξη οι έρευνες
Η ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus. Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος, ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.
Την ίδια ώρα ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στις έρευνες.
Οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση. Έδωσαν επίσης εντολή σε τεχνική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας να αναλύσει το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Ρώσων ειδικών στην έρευνα για τα αίτια της συντριβή.
Οι σοροί περίπου 150 ανθρώπων, πολλές από τις οποίες απανθρακωμένες, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες. Νωρίτερα, άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε βράχο. Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.
Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το τραγικό δυστύχημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου