Περισσότερο από έναν αιώνα αφότου ο κόσμος γοητεύτηκε από την ανακάλυψη του
τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών από τον Χάουαρντ Κάρτερ, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα-την τελευταία κατοικία του βασιλιά Τούθμωσι Β’, ενός από τους ασύλληπτους ηγεμόνες της αρχαίας Αιγύπτου της 18ης δυναστείας. Ο τάφος ανακαλύφθηκε από κοινή βρετανο-αιγυπτιακή ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Πιρς Λίτερλαντ και ήταν κρυμμένος στις Δυτικές Κοιλάδες της Νεκρόπολης των Θηβών, κοντά στο Λούξορ.
Μέχρι τώρα, το πού βρισκόταν ο αρχικός τόπος ταφής του Τούθμωσι Β΄ παρέμενε μυστήριο. Ενώ τα μουμιοποιημένα λείψανά του αποκαλύφθηκαν πριν από διακόσια χρόνια στην κρύπτη Ντεϊρ ελ-Μπαχρί πάνω από τον νεκρικό ναό της Χατσεπσούτ, η τοποθεσία του τάφου του είχε χαθεί για την ιστορία.
Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χαλέντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ανακάλυψη ήταν “μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών”. Ο τάφος που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2022, αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε σε μία από τις βασιλικές συζύγους των λεγόμενων βασιλέων Τούθμωσιδων, μιας διαδοχής φαραώ με το όνομα Τούθμωσις που κάποτε κυβερνούσαν την Αρχαία Αίγυπτο.
Ωστόσο, τα αρχαιολογικά στοιχεία απέδειξαν τελικά ότι ο τάφος ήταν ο τόπος ανάπαυσης του Τούθμωσι Β’, ο οποίος πέθανε περίπου το 1479 π.Χ. μετά από μια σχετικά σύντομη βασιλεία, εξήγησε ο Χαλέντ. Μελέτες δείχνουν ότι ο Τούθμωσις Β’ πέθανε περίπου στην ηλικία των 30 ετών και μετά ανέλαβε η σύζυγός του (και ετεροθαλής αδελφή του) Χατσεπσούτ τον θρόνο, όπου κυβέρνησε για περίπου 21 χρόνια, από το 1479 π.Χ. έως το 1458 π.Χ. περίπου.
Τι ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του τάφου
Στο εσωτερικό του, η αρχαιολογική ομάδα συνάντησε τα αδιαμφισβήτητα σημάδια ενός βασιλικού τάφου: επιγραφές από το “Αμντουάτ”, ένα αρχαίο ταφικό κείμενο που προορίζεται για τους φαραώ, θραύσματα από αλαβάστρινα πιθάρια που έφεραν τα ονόματα του Τούθμωσι Β’ και της Χατσεπσούτ, και μια μπλε βαμμένη οροφή με κίτρινα αστέρια.
Ωστόσο, ο ίδιος ο τάφος ήταν εντελώς άδειος και σε πολύ κακή κατάσταση. Σε αντίθεση με πολλούς αρχαίους τάφους που λεηλατήθηκαν από τυμβωρύχους, αυτός είχε καθαριστεί σκόπιμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό έγινε αφού ο τάφος είχε πληγεί από σοβαρές πλημμύρες, καθώς είχε χτιστεί κάτω από έναν καταρράκτη. “Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το αρχικό περιεχόμενο του τάφου μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία κατά την αρχαιότητα μετά τις πλημμύρες”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ – Μπαντί, επικεφαλής του Τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Ο δρ Πιρς Λίτερλαντ δήλωσε ότι η ομάδα “θα συνεχίσει το έργο της για να αποκαλύψει περισσότερα μυστικά της περιοχής και να εντοπίσει τον τόπο τελικής ανάπαυσης του αρχικού περιεχομένου του τάφου”.