Tuesday, 22 April, 2025

Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακός τάφος ηλικίας 4.300 ετών σε νεκρόπολη

Άφωνοι έμειναν οι αρχαιολόγοι με τον τάφο ηλικίας 4.300 ετών που ανακαλύφθηκε

στη Νεκρόπολη της Σακκάρα κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ανήκε σε έναν μυστηριώδη πρίγκιπα που ενδέχεται να είχε συγγένεια με Φαραώ.

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην Νεκρόπολη της Σακκάρα περίμεναν ότι θα ανακαλύψουν κάτι σημαντικό. Άλλωστε η περιοχή που γίνονται οι ανασκαφές ήταν ένας εμβληματικός χώρος ταφής για τους Φαραώ. Ωστόσο ο τάφος που βρέθηκε τους ενθουσίασε. Οι αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στη Nεκρόπολη της Σακκάρα βρήκαν έναν τάφο 4.300 ετών ενός ελάχιστα γνωστού πρίγκιπα με μια μοναδική ψεύτικη πόρτα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. 


Μια ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων πραγματοποιούσε ανασκαφές σε μια περιοχή εντός της Νεκρόπολης της Σακκάρα, ενός αρχαίου νεκροταφείου με σημαντικές πυραμίδες και τάφους, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνητικών εργασιών, ανέφερε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σε ανάρτηση στο Facebook στις 18 Απριλίου.

Προς έκπληξή τους, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ψεύτικη πόρτα από ροζ γρανίτη, το πρώτο εύρημα του είδους του στην περιοχή.

Το κείμενο των επιγραφών οδήγησε στην ταυτοποίηση του ανθρώπου που ετάφη στον τύμβο. Πρόκειται για έναν σχεδόν άγνωστο πρίγκιπα, το όνομα του οποίου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε “Userefre” ή “Waser Ef Ra”, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο πρίγκιπας Userefre ήταν γιος του βασιλιά Ουζερκάφ, ο οποίος ήταν βασιλικός απόγονος, περιφερειακός κυβερνήτης, γραμματέας, υπουργός, δικαστής και ιερέας. Ο βασιλιάς Ουζερκάφ ίδρυσε μια αρχαία αιγυπτιακή δυναστεία που διοικούσε από το 2430 π.Χ. έως το 2300 π.Χ. περίπου, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Οι οικογενειακές σχέσεις του βασιλιά Ουζερκάφ, παραμένουν αντικείμενο ακαδημαϊκής συζήτησης. Ωστόσο θεωρείται γενικά ότι ήταν πατέρας ενός τουλάχιστον γιου, του Σαχουρέ, ο οποίος αργότερα έγινε Φαραώ.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια λειτουργική είσοδο που οδηγεί στον 4.300 ετών τάφο του πρίγκιπα και βρήκαν αρκετά δωμάτια στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τις αρχές. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν πως, ένας θάλαμος είχε ένα μεγάλο αναθηματικό τραπέζι από κόκκινο γρανίτη με χαραγμένη πάνω του μια λίστα με προσφορές. Το τραπέζι ήταν καλά διατηρημένο και έχει ιερογλυφικά, στα οποία περιλαμβάνονται απεικονίσεις αρκετών πτηνών και ένα τετράποδο ζώο.

Σε κοντινή απόσταση, βρήκαν ένα μοναδικό άγαλμα με 12 μορφές, στο οποίο αναγνώρισαν έναν ακόμη Αιγύπτιο φαραώ, τον Ζοζέρ, μαζί με τη γυναίκα και τις 10 κόρες του. Πιστεύουν πως, το άγαλμα αρχικά βρισκόταν σε μία αίθουσα κοντά στην κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ και αργότερα μεταφέρθηκε στον τύμβο του πρίγκηπα Userefre. Σε έναν άλλο θάλαμο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα άγαλμα από μαύρο γρανίτη, ύψους σχεδόν 1,2 μέτρων, δήλωσαν οι αρχές.

Με βάση την κατασκευή και την επιγραφή του οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το άγαλμα χρονολογείται σε μια πολύ μεταγενέστερη περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τάφος του πρίγκιπα Userefre είχε επαναχρησιμοποιηθεί.

Οι ανασκαφές στον τάφο του αρχαίου πρίγκιπα συνεχίζονται. Η Νεκρόπολη της Σακκάρα βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κεντρικού Καΐρου.

Το άγαλμα από μαύρο γρανίτη που βρέθηκε μέσα στον τάφο του αρχαίου πρίγκιπα. Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.