Thursday, 23 January, 2025

Αρμενία: Καθαίρεσε και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ο Πασινιάν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αρμενία μετά την καταγγελία του πρωθυπουργού της χώρας Νικόλ Πασινιάν για εν εξελίξει «πραξικόπημα» εναντίον του.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη». Την δήλωση έκανε μέσω τηλεβόα, επικεφαλής πορείας εκατοντάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Γερεβάν, την ώρα που η αντιπολίτευση τον καλεί να εκμεταλλευθεί την τελευταία του ευκαιρία να παραιτηθεί και να σώσει την χώρα από τον «εμφύλιο πόλεμο».
«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις… η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», είπε.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί την «τελευταία του ευκαιρία» να αποχωρήσει από την εξουσία χωρίς βία και να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος».
«Καλούμε τον Νικόλ Πασινιάν να μην οδηγήσει την χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές», δήλωσε το κόμμα Ευημερούσα Αρμενία.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατεβούν στους δρόμους, μετά την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας με την οποία εκλήθη να παραιτηθεί. Ο Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε στην συνέχεια την παύση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Ονίκ Γκασπαριάν.
Η παύση που ξεχείλισε την οργή
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ήττα των αρμενικών δυνάμεων.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.
«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου αποτελεί απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Καλώ όλους του υποστηρικτές μας να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Δημοκρατίας » στο Γερεβάν, έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Την ίδια πρόσκληση απηύθυνε και η αντιπολίτευση.
«Πασινιάν, πρωθυπουργός», φώναζαν οι υποστηρικτές του στους δρόμους του Γερεβάν. «Πασινιάν, προδότης», αντέτειναν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όταν οι δύο πορείες διασταυρώθηκαν.
Την Πέμπτη, ο Νικόλ Πασινιάν είχε παύσει τον αναπληρωτή του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου Τιγκράν Χατσατριάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου με την έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία τον κάλεσε να παραιτηθεί, διότι «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται» και στην οποία ο Πασινιάν κατηγορείται για επιθέσεις «που σκοπεύουν στην απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων».
Αιτία για την παύση του αναπληρωτή αρχηγού του γενικού επιτελείου ήταν δηλώσεις του τελευταίου στον Τύπο με τις οποίες έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander κατά την διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ.
Υπόλογος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται εδώ εβδομάδες υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που ζητεί την παραίτησή του, μετά την ήττα στην ένοπλη σύρραξη του φθινοπώρου με το Αζερμπαϊτζάν.
Τότε, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ολικής ήττας, ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί, με την υποστήριξη του στρατού και του γενικού επιτελείου, τους όρους κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και σήμαινε σημαντική απώλεια εδαφών για την Αρμενία.
Το Γερεβάν εξακολουθεί να ελέγχει, χάρη στην παρουσία των Αρμενίων αυτονομιστών, το σημαντικότερο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αλλά, η Αρμενία έχασε την συμβολικής σημασίας πόλη Σούσα και ορισμένα τμήματα αζερικών εδαφών γύρω από την περιοχή τα οποία έλεγχε από την δεκαετία του 1990.
Η ήττα εξελήφθη ως εθνική ταπείνωση και έκτοτε η αντιπολίτευση επιδιώκει την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος της σύρραξης, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο 2020, ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν το πλεονέκτημα.
Ο Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος και αντιφρονών, ανήλθε στην εξουσία την άνοιξη του 2018, έπειτα από επανάσταση που υποσχόταν να βγάλει την χώρα από την φτώχεια και να εκδιώξει μία διεφθαρμένη ελίτ.
Από την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η Αρμενία γνώρισε διαδοχικές πολιτικές κρίσεις και εξεγέρσεις, ορισμένες φορές φονικές.

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου