Thursday, 26 December, 2024

Αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως ναό της Δυναστείας των Πτολεμαίων, στη Σοχάγκ

Μία αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως έναν ολόκληρο πυλώνα ναού της Δυναστείας των Πτολεμαίων στην Άθλιβις, στη Σοχάγκ, ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και το πανεπιστήμιο Tubingen.

Η ανακάλυψη της Αιγυπτιό-Γερμανικής ομάδας θεωρείται «κορυφαίο ορόσημο» που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες ανασκαφές στο σημείο του ναού, ένα ευμέγεθες τμήμα του οποίου, παραμένει θαμμένο, αποκαλύπτει ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου. «Η πρόσοψη του πυλώνα, η οποία αποκαλύφθηκε πλήρως, έχει 51 μέτρα πλάτος και είναι χωρισμένη σε δύο πύργους, 24 μέτρων πλάτους ο καθένας τους, τους οποίους χωρίζει η πύλη της εισόδου», είπε ο Δρ.Khaled.

Το αρχικό ύψος του πυλώνα μπορεί να έφτανε και τα 18 μέτρα
Η γωνία της πλαγιάς των πύργων, υποδηλώνει ότι, το αρχικό ύψος του πυλώνα μπορεί να έφτανε και τα 18 μέτρα, φτάνοντας τις διαστάσεις του πυλώνα του Ναού του Λούξορ.

Η αποστολή θα συνεχίσει τις εργασίες στην περιοχή προκειμένου να αποκαλύψει ολόκληρο τον ναό κατά την επόμενη περίοδο των ανασκαφών, με την υποστήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δήλωσε ο Sherif Fathi, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Διοικούσε ένας από τους αξιωματικούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Η Περίοδος των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, από το 305 π.Χ. έως το 30 π.Χ., ήταν μια περίοδος διοίκησης της Ελληνικής Δυναστείας του Πτολεμαίου Α’ Σωτήρος, ένας από τους αξιωματικούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά την εποχή αυτή, οι πολιτισμοί των Ελλήνων και των Αιγυπτίων αλληλό – επηρεάστηκαν έντονα, κάτι που αναδεικνύεται μέσα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής. Οι Πτολεμαίοι υιοθέτησαν πολλά αιγυπτιακά έθιμα και αναπαριστούσαν τους εαυτούς τους ως φαραώ, ενώ εισήγαγαν την Ελληνική γλώσσα, την τέχνη και τον πολιτισμό στην περιοχή. Ο Mohamed Abdel Badie, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των Αρχαιοτήτων της Άνω Αιγύπτου και της Αιγυπτιακής πλευράς της αρχαιολογικής αποστολής, αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της κεντρικής πύλης, στη μέση του πυλώνα, εντοπίστηκαν ιερογλυφικά κείμενα που διακοσμούσαν την εξωτερική πρόσοψη και τους εσωτερικούς τοίχους, μαζί με σκηνές που απεικονίζουν τον βασιλιά να υποδέχεται τη Repyt, τη θεά με κεφάλι λιονταριού, ως προστάτιδα του Ναού της Άθλιβις και του παιδιού της, θεού Κολάνθη. Οι Πτολεμαίοι υιοθέτησαν πολλά αιγυπτιακά έθιμα και αναπαριστούσαν τους εαυτούς τους ως φαραώ, ενώ εισήγαγαν την Ελληνική γλώσσα, την τέχνη και τον πολιτισμό στην περιοχή. Φωτογραφία: Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων
Οι Πτολεμαίοι υιοθέτησαν πολλά αιγυπτιακά έθιμα και αναπαριστούσαν τους εαυτούς τους ως φαραώ, ενώ εισήγαγαν την Ελληνική γλώσσα, την τέχνη και τον πολιτισμό στην περιοχή. Φωτογραφία: Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων
Η πύλη αυτή ανάγεται στο βασίλειο του Βασιλιά Πτολεμαίου του VIII
«Μελετώντας τις δέλτους (σ.σ. πινακίδα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για γράψιμο, συνήθως τριγωνικού σχήματος) που ανακαλύψαμε στην είσοδο μίας από τις εσωτερικές πλευρές, καταλάβαμε ότι, η πύλη αυτή ανάγεται στο βασίλειο του Βασιλιά Πτολεμαίου του VIII, ο οποίος μπορεί να ήταν ιδρυτής του ναού», εξηγεί ο Abdel Badie. Η δέλτος φέρει το όνομα της γυναίκας του, της Βασίλισσας Κλεοπάτρας ΙΙΙ, η οποία αναφέρεται επίσης στα κείμενα.

Ο Δρ. Christian Leitz, επικεφαλής του γερμανικού τμήματος, είπε πως η αποστολή είχε ολοκληρώσει την αποκάλυψη του νότιου θαλάμου του ναού, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί προγενέστερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών μιας βρετανικής αρχαιολογικής αποστολής υπό τον ακαδημαϊκό Petrie, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφές στο σημείο μεταξύ 1907 και 1908. H είσοδος στον θάλαμο, είναι διακοσμημένη με ιερογλυφικά κείμενα, ενώ οι σκηνές του αναπαριστούν τη θεά Repyt και τον θεό της γονιμότητας Min, περιβαλλόμενους από μικρότερες ουράνιες θεότητες, που αναπαριστούν τ’ αστέρια για την μέτρηση των ωρών της νύχτας. Ο Δρ. Marcus Muller, ο επικεφαλής της γερμανικής πλευράς, είπε πως, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα άγνωστο δωμάτιο πάνω από μία σκάλα.

Το δωμάτιο ήταν προσβάσιμο μέσα από μία μικρή είσοδο που βρέθηκε στην εξωτερική πρόσοψη του πυλώνα. Η ομάδα αποκάλυψε τέσσερα σκαλοπάτια, τα οποία υποδηλώνουν ότι, οδηγούσαν σε κάποιον όροφο πάνω ο οποίος είχε καταστραφεί, περίπου το 752 μ.Χ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας.

Το σημαντικότερο μνημείο της Άνω Αιγύπτου
Η κοινή Αιγυπτιό-Γερμανική αποστολή μελετά την περιοχή της Άθλιβις, για πάνω από μία δεκαετία, αποδίδοντας μια ολοκληρωμένη ανασκαφή όλων των τμημάτων του Ναού της Άθλιβις, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Σοχάγκ της Άνω Αιγύπτου.

Έκτοτε, η αποστολή έχει προχωρήσει σε μία σειρά ανακαλύψεων, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 30.000 όστρακα με κείμενα στην Κοινή, την Κοπτική και την Ιερατική γλώσσα, καθώς και πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα.

Κάποιες από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της περιόδου αυτής, περιλαμβάνουν τη Στήλη της Ροζέττας, καθοριστικής σημασίας στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, τους ναούς των Πτολεμαίων στην Έντφου και Κομ Όμπο, και την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου