Εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν μια έπαυλη με 127 δωμάτια, έπειτα
από μια νέα μαγνητική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία ασσυριακή πρωτεύουσα στο Khorsabad, στο βόρειο Ιράκ, όπου διεξήγαγαν μια εκτενή μαγνητική μελέτη στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ασσυρίων.
Αξιοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, εντόπισαν ευρήματα μιας αχανούς έπαυλης με 127 δωμάτια, μαζί με βασιλικούς κήπους, τον υδατοφράκτη της πόλης και πέντε σημαντικά κτίρια που ίσως να είχαν διάφορους σκοπούς. Το σημείο, το οποίο χρονολογείται 2.700 χρόνια πριν, αρχικά ιδρύθηκε ως η πόλη Dur-Sharrukin, ή «το Οχυρό του Σαργών», από τον νεο–ασσυριακό Αυτοκράτορα Σαργών τον Δεύτερο, το 713 π.Χ. Ο Σαργών ο Δεύτερος ήταν εκείνος που ξεκίνησε την οικοδόμηση μιας νέας πρωτεύουσας, στην οποία έδωσε το όνομά του, στο άνυδρο τοπίο του σημερινού Ιράκ.
Ανατροπή της επικρατούσας αντίληψης
Για πολλά χρόνια, επικρατούσε η αντίληψη ότι, το φιλόδοξο εγχείρημα του αυτοκράτορα ανεκόπη απότομα, αφήνοντας μόνο τα ίχνη της τοποθεσίας της κατασκευής. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες, αμφισβητούν την αντίληψη αυτή, αποκαλύπτοντας ότι, η πόλη ευημερούσε και πέρα από το ανάκτορο. Απεικονίσεις τον στοιχείων που εντόπισε μαγνητόμετρο ακριβείας, αποκάλυψαν μέχρι πρόσφατα άγνωστες κατασκευές και υποδομές μέσα στα τείχη της πόλης.
Ο Σαργών ο Δεύτερος, πέθανε λίγο καιρό μετά την έναρξη της κατασκευής της Dur-Sharrukin. Ο γιος του, σύντομα ίδρυσε τη δική του πρωτεύουσα στη Νινευή και, για τα επόμενα 2.500 χρόνια, το φιλόδοξο σχέδιο του Σαργών του Δεύτερου, είχε ξεχαστεί. Ήταν μόλις το 1800 όταν Γάλλοι αρχαιολόγοι, ανακάλυψαν ξανά το σημείο. Οι ανασκαφές τους στο παλάτι του Σαργών, αποκάλυψαν σημαντικά τεχνουργήματα της Νεό-Ασσυριακής τέχνης και πολιτισμού, όμως, άλλες ομάδες που δούλευαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, βρήκαν ελάχιστα ενδιαφέροντα ευρήματα.
Έτσι, οι αρχαιολόγοι, κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι, το ανάκτορο ήταν η μοναδική δομή που είχε ξεκινήσει μέσα στα τείχη της πόλης Khorsabad, η οποία περιλαμβάνει μια περιοχή που υπερβαίνει το 1.7 επί 1.7 χιλιόμετρο.
Το 2017, η γαλλική αρχαιολογική αποστολή στην Khorsabad, ανέλαβε μια νέα πρωτοβουλία, την εκτίμηση της επιφανειακής ζημιάς και τη διεξαγωγή της πρώτης γεωφυσικής μελέτης των θαμμένων ευρημάτων στο σημείο, κατόπιν των συμπερασμάτων για τη διετή κατάληψη του Ισλαμικού Κράτους. Η μελέτη, είχε σκοπό να αποκαλύψει την υποδομή ύδρευσης της πόλης, να δώσει νέα στοιχεία σχετικά με την οχύρωσή της και ίσως, να αποκαλύψει περισσότερα σημάδια κατοίκησης πέρα από το ανάκτορο. Οι αρχαιολόγοι, αντιμετώπισαν σημαντικές προκλήσεις όσο δούλευαν κάτω από το έδαφος. Χρησιμοποίησαν μαγνητόμετρο-μία συσκευή που ανιχνεύει θαμμένες δομές, χαρτογραφώντας μικρές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, κάτι που αποδείχθηκε ανεκτίμητο εργαλείο για τον εντοπισμό κρυμμένων στοιχείων, τα οποία είχαν χαθεί για αιώνες.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), η τεχνολογία αυτή, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους αρχαιολόγους, οι οποίοι θέλουν να ταυτοποιήσουν κρυμμένες δομές.
Ο Jörg Fassbinder, γεωφυσικός από πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians στο Μόναχο, και κύριος συγγραφέας της μελέτης, παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της AGU για το 2024. Ενδεικτικά, είπε: «Κάθε μέρα, αποκαλύπταμε και κάτι νέο…όλα αυτά, χωρίς καμία ανασκαφή. Από τη στιγμή που, η ανασκαφή μπορεί να είναι τόσο δαπανηρή, οι αρχαιολόγοι ήθελαν να έχουν πλήρη εικόνα για το τι ενδέχεται να ανακαλύψουν πριν αρχίσουν να σκάβουν».
Η μελέτη βοήθησε στην εξοικονόμηση χρόνου και πηγών, κάτι που αποδείχθηκε σημαντικό βήμα, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ανασκαφής.
Τα στοιχεία οπτικοποιήθηκαν σε εικόνες στην κλίμακα του γκρι, αποκαλύπτοντας αδρά περιγράμματα σε βάθος δύο έως τριών μέτρων, κάτω από τη επιφάνεια. Τα αποτελέσματα, καταδεικνύουν την ύπαρξη υδατοφράκτη της πόλης, ενδεχομένως κήπων του ανακτόρου και πέντε μεγάλα κτίρια, μεταξύ των οποίων μία έπαυλη με 127 δωμάτια, δηλαδή, το διπλάσιο μέγεθος του Λευκού Οίκου.
Τα ευρήματα αυτά, προσφέρουν αδιάσειστες αποδείξεις για το γεγονός ότι, τουλάχιστον για μια ορισμένη χρονική περίοδο, η Khorsabad, ήταν μια ευημερούσα πόλη.
Οι ανακαλύψεις του Fassbinder, αποκαλύπτουν ένα πολύβουο αστικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα τείχη του ανακτόρου, υποδηλώνοντας την ύπαρξη μιας γεμάτη ζωή και δραστηριότητα πρωτεύουσας.
*Το ανάκτορο του Σαργών ΙΙ. Φωτογραφία: Public domain