Άλλη μια τραγική συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού φέρνει στο φως η έκθεση της Unicef για την παιδική εργασία
Η έκθεση, που δημοσιεύεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, καταγράφει για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες αύξηση στον αριθμό των παιδιών που εξαναγκάζονται σε εργασία παγκοσμίως.
Για την ακρίβεια, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται αυξήθηκε μέσα σε μια τετραετία κατά 8,4 εκατομμύρια ανήλικα αγόρια και κορίτσια, φτάνοντας τα 160 εκατομμύρια ανά τον πλανήτη.
Η αυξητική πορεία ξεκίνησε να καταγράφεται λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, και αναμένεται να χειροτερέψει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που επιφέρει ο κορωνοϊός ειδικά στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων και τη μείωση των εθνικών προϋπολογισμών.
Ενόσω η πανδημία κορυφωνόταν, περίπου 1 στα 10 παιδιά του πλανήτη βρέθηκαν παγιδευμένα σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν οι οικογένειες που ωθούνται στη φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας, θα φτάσουμε να μετράμε ακόμα 46 εκατομμύρια παιδιά που δουλεύουν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Στην έκθεση, μάλιστα, αναφέρεται ότι από τα παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν αυτή τη στιγμή, το 50% είναι ηλικίας από 5 έως 11 ετών.
«Χάνουμε έδαφος στη μάχη κατά της παιδικής εργασίας» αναφέρει η επικεφαλής της Unicef, Χενριέτα Φορ, τονίζοντας πως «η κρίση της Covid-19 επιδείνωσε την κατάσταση. Τώρα, ήδη εν μέσω του δεύτερου χρόνου παγκόσμιων lockdown, κλεισίματος σχολείων, οικονομικής επισφάλειας και συρρίκνωσης εθνικών προϋπολογισμών, πολλές οικογένειες είναι αναγκασμένες να κάνουν καταστροφικές επιλογές».