Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία κατέρρευσε σήμερα, αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Η αντιπολίτευση ανέτρεψε την κυβέρνηση- η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες-καθώς την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240. Καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση αυτή αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο 42χρονος Πέτκοφ, ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση».
«Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της. Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2024.
Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Σόφιας να εξασφαλίσει σταθερή ροή φυσικού αερίου αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της βουλγαρικής άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αποστάτες βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ