Τα καταστήματα στην Αγγλία, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι κήποι των παμπ θα επαναλειτουργήσουν από σήμερα, Δευτέρα
στο πλαίσιο αυτού που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε ως «ένα μεγάλο βήμα» προς την ελευθερία από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο lockdown προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως παραλλαγή «του Κεντ».
Μία εκστρατεία εμβολιασμού που διέθεσε μια πρώτη δόση σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% των ενηλίκων, αλλά και τα μέτρα του lockdown έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και τα περιστατικά μόλυνσης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, από το επίπεδο κορύφωσης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Η πρόοδος που σημειώνεται θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, όπως είχε δηλώσει ο Τζόνσον νωρίτερα μέσα στον μήνα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να πιει ένα μεγάλο ποτήρι μπίρας στον κήπο μιας παμπ.
«Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, που παρέμειναν κλειστές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και για τον οποιονδήποτε άλλον από εμάς είναι μία ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μερικά πράγματα που αγαπάμε να κάνουμε και μας έχουν λείψει» είπε ο ίδιος σε χθεσινή δήλωσή του.
«Παροτρύνω τον καθένα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και να θυμάται χέρια, πρόσωπο, αποστάσεις και καθαρός αέρας για να καταπολεμηθεί η COVID, καθώς προχωρούμε με το πρόγραμμα των εμβολιασμών μας».
Με περισσότερους από 127.000 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τον 5ο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών στον κόσμο από την COVID-19.
Η προσπάθεια να πειστούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε έναν τύπο κανονικότητας και να αρχίσουν να ξοδεύουν ξανά έχει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Βρετανίας, καθώς τα επίσημα στοιχεία τον προηγούμενο μήνα έδειξαν ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για την οικονομία της για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις αιώνες.
Οι έμποροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν απώλειες εσόδων 27 δισεκατομμυρίων λιρών (37 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις στη διάρκεια των lockdowns, ελπίζουν ότι η συσσωρευμένη ζήτηση θα τροφοδοτήσει μία έκρηξη του εμπορίου.
Τα καταστήματα με είδη που δεν θεωρούνται απαραίτητα, όπως οι αλυσίδες καταστημάτων με είδη για το σπίτι ή με είδη μόδας, θα λειτουργήσουν και πάλι στην Ουαλία, όπως και στην Αγγλία σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις με τα ίδια εμπορεύματα στη Σκωτία θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 26η Απριλίου.
Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αν και οι αρχικοί περιορισμοί που απαιτούσαν να σερβίρεται γεύμα μαζί με το ποτό, καθώς και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί.
Το σερβίρισμα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα επιτραπεί μέχρι την 17η Μαΐου το νωρίτερο.