Friday, 24 January, 2025

Γαλλία: «Αντίσταση»! «Είμαστε εδώ, κι ας μην το θέλει ο Μακρόν»

Συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης του Μακρόν στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, καθώς με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

που προωθεί αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα, στα 64, μέχρι το 2030.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο μέσα στο κρύο στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των νεολαιίστικων οργανώσεων αλλά και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση).

 «Αντίσταση», «Είμαστε εδώ, κι ας μην το θέλει ο Μακρόν»: ενώ το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, μια πορεία με επικεφαλής νέους, στην οποία όμως μετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πλατείας της Βαστίλης και της πλατείας του Έθνους, χωρίς να σημειωθεί κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό.

Στο πλήθος, η Σαρλότ Λαμορλέτ, 30χρονη σκηνοθέτιδα, και η Κλοέ Κισκιπούρ, 29χρονη ηθοποιός, πιστεύουν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος, πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν».

Παρών μέσα στο πλήθος ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), απευθύνθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Ανάθεμά σας, που θέλετε να μετατρέψετε ολόκληρη την ύπαρξή μας σε εμπόρευμα».

Το σχέδιο για το συνταξιοδοτικό και το βασικό του μέτρο, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, προσκρούει σε ένα ενωμένο συνδικαλιστικό μέτωπο και τη μεγάλη εχθρότητα της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Συνδικάτα και ομοσπονδίες πραγματοποίησαν απεργία και την Πέμπτη 19 Γενάρη. H απεργιακή κινητοποίηση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα στους τομείς των Μεταφορών και της Παιδείας. Τα περισσότερα τρένα δεν αναχώρησαν από τους σταθμούς, οι συρμοί του μετρό κινούνταν ελάχιστα και στη μεγάλη τους πλειονότητα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια που όλα τα εργατικά συνδικάτα συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού σε απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα, μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πολυήμερες απεργίες έλαβαν χώρα το Φθινόπωρο του 2022 και είχαν ως κεντρικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου