Η Γαλλία είναι από σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους
λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία.
Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 χθες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν τη Δευτέρα.
Ο “ταπεινός” Μακρόν έπεισε τους Γάλλους – Η ομιλία του κέρδισε το 62% των πολιτών
μακρον
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων πολιτών χαρακτήρισαν πειστική την ομιλία του Εμ. Μακρόν για την παράταση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μια ένδειξη ότι ο πιο ταπεινός τόνος του προέδρου κατεύνασε τις αυξανόμενες επικρίσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς από νωρίς για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκάλεσε η επιδημία του κορονοϊού, ο Μακρόν υιοθέτησε έναν πιο συμπονετικό τόνο σε αντίθεση με την πολεμική ρητορική των προηγούμενων ομιλιών του.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos, το 62% των Γάλλων χαρακτήρισε την 30λεπτη ομιλία του Μακρόν “πειστική”, ενώ το 37% δήλωσε ότι δεν ήταν “πολύ” ή “καθόλου” πειστική.
Ο Μακρόν παράτεινε την καραντίνα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 11 Μαΐου, σε τηλεοπτικό του ομιλία που είχε ρεκόρ τηλεθέασης, 36,7 εκατομμύρια πολίτες την παρακολούθησαν, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη Γαλλία. Είπε ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια λάθη και ελλείψεις στην προετοιμασία του κράτους.
Αν και η δημοτικότητα του Μακρόν είχε αρχίσει να αυξάνεται όταν ακολουθώντας την Ιταλία και την Ισπανία υιοθέτησε δραστικούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή, η κυβέρνηση έκτοτε δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ότι επέδειξε αδυναμία να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε μάσκες και διαγνωστικά κιτ.
“Η παρέμβαση ήταν αποτελεσματική. Αλλά η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης (στην κυβέρνηση) θα πρέπει να διατηρήσει την πορεία της”, δήλωσε ο αναλυτής Μπρουνό Ζανμπάρ της OpinionWay.
thetoc.gr