Αντιμέτωπη με απεργίες και διαδηλώσεις, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και την αύξηση μισθών, έρχεται η γαλλική κυβέρνηση, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν
να μην αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, σε περίπτωση υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
“Αν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης συνασπισθούν για να εγκρίνουν την πρόταση μομφής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσφύγει στους Γάλλους και οι Γάλλοι θα αποφασίσουν και θα πουν ποια θα είναι η νέα πλειοψηφία που επιθυμούν. Και φυσικά θα περάσουμε σε προεκλογική εκστρατεία για την υποστήριξη του προέδρου”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, έπειτα από συνεδρίαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας χθες το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως , “η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με την προοπτική της έγκρισης του νομοσχεδίου πριν από το τέλος του χειμώνα”.
«Κάναμε την επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα», είπε προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023». Η κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια το 2031», έναντι 62 σήμερα, εξήγησε η γαλλίδα πρωθυπουργός.
«Όλα τα συνδικάτα στην Γαλλία αντιτίθενται στην συνέχιση της εργασίας μέχρι τα 64 ή τα 65 χρόνια», επανέλαβε σήμερα ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, του δεύτερου συνδικάτου της Γαλλίας. Όσο για την συμμετοχή του στις διαβουλεύσεις της επόμενης εβδομάδα, απαντά ότι «αν είναι για να μας πουν να συζητήσουμε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα πάει μακριά», προειδοποίησε.
Στο Παρίσι η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών, αλλά και βουλευτών.