Την πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου οι γερμανικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ένα εξάμηνο πρόγραμμα που εκκινεί θα χορηγεί μία ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα σε εκατοντάδες εργαζόμενους, χωρίς, όμως να προχωρούν στην περικοπή των αποδοχών τους, σύμφωνα με το The Business Times. Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο, η τετραήμερη εργασία να καταστήσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες πιο χαρούμενους/ ες και ταυτόχρονα πιο παραγωγικούς/ές.
Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται οι ευρύτερες αλλαγές που συντελούνται στη γερμανική αγορά εργασίας, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις να βρουν τρόπο να καταστούν ελκυστικές για τους εργαζόμενους.
Η έλλειψη αυτή, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, έχει ενθαρρύνει τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να επιδιώξουν αυξήσεις μισθών και να διατηρήσουν την ευελιξία και την ανεξαρτησία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω της τηλεργασίας.
Το πρόβλημα, όμως, αναμένεται να επιδεινωθεί: Το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερα από επτά εκατομμύρια εργατικά «χέρια» έως το 2035, τη στιγμή που οι γεννήσεις και η μετανάστευση, που τροφοδοτούσαν την αγορά εργασίας υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, εκτιμάται πως οι εταιρείες αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από τη μείωση των δαπανηρών αδειών, που προκαλούνται λόγω άγχους, ασθενειών και υπερκόπωσης. Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας εβδομαδιαίως υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ανεκμετάλλευτο δυναμικό στην αγορά εργασίας στη Γερμανία-μια χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης στην ΕΕ, επίσης μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με τη Eurostat.