Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή μετρητών εκπονούν οι γερμανικές αρχές στην περίπτωση που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης ή και δολιοφθοράς
προκληθούν black out, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα tο Reuters.
Τα σχέδια προβλέπουν εξασφάλιση ικανής ποσότητας μετρητών από την Bundesbank σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης, αλλά ενδεχομένως και πλαφόν στο όριο του ποσού-(σσ: capital controls) που θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς τους.
Οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα μετρητά θα είναι το μόνο επίσημο μέσο πληρωμής που θα εξακολουθεί να λειτουργεί», εκτιμά ο Τόμας Λάιτερτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KomRe, ο οποίος συμβουλεύει τις πόλεις πώς να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος και άλλες καταστροφές.
Αν και οι γερμανικές αρχές δημοσίως δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι μεταξύ τους συζητήσεις και οι προετοιμασίες καταδεικνύουν, πόσο σοβαρά παίρνουν μία τέτοια απειλή.
Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που τους προσφέρουν, χρησιμοποιώντας τα περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και τώρα γερμανικά μάρκα. Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο η έλλειψη μετρητών μπορεί να προκαλέσει έκτακτες καταστάσεις. Το 2011, σε έκθεση σχετικά με τις συνέπειες μιας μόνιμης διακοπής ρεύματος που παρήγγειλε η γερμανική βουλή, αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να προκύψουν «επιθετικές πράξεις», εάν η παροχή μετρητών κατέρρεε. Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πραγματοποιούνται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank.
Στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, οι Γερμανοί απέσυραν από τις τράπεζες 20 δισεκατομμύρια περισσότερα ευρώ από όσα κατέθεσαν. Αυτό αποτέλεσε ρεκόρ, αλλά λειτούργησε χωρίς προβλήματα.
Πώς θα μεταφερθούν τα χρήματα;
Τα τεράστια αποθέματά της Budesbank την καθιστούν έτοιμη για κάθε άνοδο της ζήτησης, αναφέρει το Reuters. Ωστόσο, ανησυχία προκάλεσε το γεγονός πως οι εταιρείες που μεταφέρουν χρήματα από την κεντρική τράπεζα σε ΑΤΜ και τράπεζες, δεν έχουν προτεραιότητα στα καύσιμα και τις τηλεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος
«Υπάρχουν μεγάλα κενά», είπε ο Andreas Paulick, διευθυντής του βιομηχανικού οργανισμού BDGW.«Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να περιμένουν στα πρατήρια καυσίμων όπως όλοι οι άλλοι» επεσήμανε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο του black out», είπε ο Paulick. «Θα ήταν τελείως αφελές να μην μιλήσουμε για αυτό σε μια εποχή όπως τώρα».
Πάνω από το 40% των Γερμανών φοβούνται ένα black out τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Funke Mediengruppe. Η υπηρεσία πρόληψης καταστροφών της Γερμανίας είπε ότι συνέστησε στους πολιτες να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αν και στον σχεδιασμό συμμετέχουν, εκτός από την Γερμανική κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin αλλά και πολλές άλλες ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, υπάρχουν φόβοι ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος δήλωσε αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος.
Οι τράπεζες θεωρούν «απίθανο» ένα μπλακ άουτ πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, τον οργανισμό-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
naftemporiki.gr