Saturday, 25 January, 2025

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας- Έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Πόσο πρέπει να ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Β. Κορέα έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Είναι μόλις 33 χρονών και πιθανότατα ο νεότερος αρχηγός κράτους παγκοσμίως. Από τον Δεκέμβριο του 2011 που ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα, πολλές από τις ανορθόδοξες αποφάσεις του έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Από το υποχρεωτικό κούρεμα των μαθητών και των φοιτητών της χώρας στα πρότυπα της περίεργης κόμμωσης που ο ίδιος διατηρεί, μέχρι την «εξαφάνιση» υψηλόβαθμων αξιωματούχων που διαφωνούν μαζί του ή την «μετάθεσή» τους σε σκληρές εργασίες σε ανθρακωρυχεία με στόχο την «ιδεολογική επανεκπαίδευση», ο Κιμ-Γιονγκ Ουν δεν έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Και αν τα παραπάνω δημιουργούν καμιά φορά σε ορισμένους ένα ελαφρό μειδίαμα για τον πρόδηλο παραλογισμό τους, η πραγματικότητα είναι μάλλον ιδιαιτέρως σοβαρή. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο δικτάτορας της Β. Κορέας φέρεται να έχει πλέον στη διάθεσή του μια βόμβα υδρογόνου.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί το καθεστώς, ενώ σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ο μηχανισμός της βόμβας ήταν κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος. Οι τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές είχαν να κάνουν με ατομικές βόμβες.

Γιατί η παγκόσμια κοινότητα φοβάται τον Κιμ Γιονγκ Ουν 
Πόσο όμως πρέπει να ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα για τις σημερινές εξελίξεις;

«Πολύ», υποστηρίζει το διεθνές σώμα παρατηρητών Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation. «Η σημερινή δοκιμή», ανέφερε η Lassina Zerbo, επικεφαλής του οργανισμού στον Guardian, «είναι μια μεγάλη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια».

Ένα από τα στοιχεία που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς είναι το μέγεθος της βόμβας υδρογόνου που φέρεται να δοκίμασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, τότε η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει να φτιάξει μια βόμβα υδρογόνου σε πολύ μικρό μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αντίστοιχων πυραύλων ή εκρηκτικών κεφαλών που θα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και θα μπορούν ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι τη Δύση.

Η σημερινή δοκιμή της βόμβας υδρογόνου αποκάλυψε ωστόσο και τα όρια του τρόπου με τον οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε μέχρι τώρα τη Β. Κορέα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε μέσα σε δέκα μόλις χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή να αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της και τούτο παρά τις εγκλήσεις του ΟΗΕ αλλά και την πολιτική αποκλεισμού της χώρας που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον John Delury, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, η πολιτική του προέδρου Ομπάμα προς την Πιονγιάνγκ δεν αναμένεται να αλλάξει στους τελευταίους μήνες της θητείας του. «Από τη μία οι άνθρωποι στην Ουάσινγκτον έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για την πολιτική της “στρατηγικής υπομονής”, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προτείνει μια πειστική εναλλακτική», αναφέρει ο Delury, μιλώντας στον Guardian.

«Σε κάθε περίπτωση, μια τρίτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας επί προεδρίας Ομπάμα καθιστά αρκετά δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η πολιτική του υπήρξε επιτυχής», προσθέτει.

Έντονη ανησυχία σε Ανατολή και Δύση
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη γνωστοποίηση της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου, καταδικάζει κάθε ενέργεια παραβίασης των φηφισμάτων του ΟΗΕ και καλεί την Πιονγιάνγκ να σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης,  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ειπε πάντως ότι η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου. Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν “μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθούν στενότερα τις κινήσεις της Β. Κορέας. Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε από τη μεριά του ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας

Ενδεικτικό, πάντως, των ανησυχιών που προκάλεσαν οι σημερινές εξελίξεις όχι μόνο στην Ανατολή αλλά και στη Δύση είναι και το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έσπευσε να συγκαλέσει εκτάκτως Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να διερευνήσει και να συζητήσει το θέμα.

Ο ρόλος της Κίνας 
Όπως αναφέρει ο Guardian, μετά τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, η διεθνής κοινότητα είχε στραφεί προς την Κίνα με την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ. Η πρόσφατη ωστόσο επιδείνωση των σχέσεων Κίνας-Β. Κορέας καθιστά σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρκετά απομακρυσμένο.

«Η Κίνα θα υποστηρίξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν θα υπάρξει εξουσιοδότηση για τη χρήση βίας προκειμένου να αφοπλιστεί η Β. Κορέα», αναφέρει στον Guardian, ο D. Pinkston,λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ.

Αντίθετη είναι η άποψη του καθηγητή Delury ο οποίος πιστεύει ότι η άσκηση πίεσης από την Κίνα προς την Πιονγιάνγκ μπορεί να έχει αποτελέσματα. «Η διμερής αντίδραση του Πεκίνου είναι πιο σημαντική από τη στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείαςτου ΟΗΕ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτελεί ένα αποτελεσματικό φόρουμ για την αντιμετώπιση της προβλήματος των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας».

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πάντως, η σημερινή δοκιμή του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί μια συμβολική κίνηση που αποσκοπεί να δείξει ότι ο δικτάτορας της Β. Κορέας είναι έτοιμος να αψηφήσει τους πάντες, ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε κάνει βήματα για την προσέγγιση των δύο χωρών.

Γιατί ο κόσμος φοβάται τον τρελό δικτάτορα της Β.Κορέας- Έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου