Tuesday, 19 November, 2024

Γουχάν: Φωταγωγήθηκε η πόλη, βγαίνει από το lockdown

Έντεκα εβδομάδες έπειτα από τον αποκλεισμό της από τον υπόλοιπο κόσμο, η πόλη που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού

άρχισε σταδιακά να «ξυπνά». Για πρώτη φορά, από τις 23 Ιανουαρίου, τα τρένα και τα αεροπλάνα αναχώρησαν από τη Γουχάν. Περίπου 55.000 άνθρωποι έφυγαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Από το αεροδρόμιο αναμενόταν να περάσουν 11.000 επιβάτες, σε αφίξεις και αναχωρήσεις. Η Γουχάν άνοιξε ξανά και οι 9 εκατομμύρια κάτοικοί της βγήκαν πάλι στους δρόμους καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την αρχική επιτυχία της στην αντιμετώπιση του ιού, αν και υπάρχει ανησυχία για «εισαγόμενα» κρούσματα με τους ταξιδιώτες που θα φτάσουν στη χώρα. Η εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε 62 νέα κρούσματα, τα 59 από τα οποία αφορούσαν ξένους ταξιδιώτες. Σε όλη την Κίνα, οι πολίτες ψωνίζουν ξανά, ταξιδεύουν και επιστρέφουν στις δουλειές τους, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις εκδίδουν κουπόνια για να ενθαρρύνουν τις αγορές. Οι κρατήσεις για τις μεταφορές αυξήθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων ανέβηκαν κατά 60% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα κρατήσεων της χώρας, αναφέρει η South China Morning Post.

Και τα διαδικτυακά καταστήματα ανέφεραν ενίσχυση των πωλήσεων καλλυντικών και τροφίμων. Την ίδια ώρα όμως, η επιστροφή της Γουχάν στην κανονικότητα έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς φορείς, που θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την εξάπλωση. Το Πεκίνο και η Σεντσέν απαιτούν να έχει βρεθεί πρώτα αρνητικός στον ιό όποιος ταξιδεύει, πριν από την αναχώρησή του και να κάνει νέο τεστ κατά την άφιξή του. Αρκετές ακόμη επαρχίες απαιτούν οι ταξιδιώτες από τη Γουχάν να αποδείξουν ότι έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό πρόσφατα. Οι απευθείας πτήσεις και δρομολόγια τρένων ανάμεσα στη Γουχάν και το Πεκίνο παραμένουν σε αναστολή. Πολλοί έσπευσαν να συναντήσουν τους αγαπημένους τους. Η κ. Ζανγκ, είχε εγκλωβιστεί στη Γουχάν όπου πήγε τον Ιανουάριο για να επισκεφθεί συγγενείς. «Είμαι τόσο χαρούμενη και ενθουσιασμένη. Αισθάνθηκα ότι απελευθερώθηκα», δήλωσε επιστρέφοντας στο σπίτι της στη Νανίνγκ με τον γιο της. Από την άλλη, ο κ. Σιονγκ ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη Γουχάν με αυτοκίνητο. Έσπευσε να συναντήσει ξανά τη γυναίκα του, η οποία είχε φύγει από την πόλη πριν από το lockdown. Δεν επιτρέπεται όμως σε όλους να φύγουν, παρά μόνο σε εκείνους που έχουν «πράσινο κωδικό» σε μια ειδική εφαρμογή στο κινητό. Η εν λόγω εφαρμογή συγκεντρώνει τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών και τους διαχωρίζει με έναν χρωματικό κώδικα. Όποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, έχει «κόκκινο κωδικό» ο οποίος μετατρέπεται σε κίτρινο έπειτα από 14 ημέρες. Όταν περάσουν άλλες δύο εβδομάδες, ο κωδικός γίνεται πράσινος. Παρόμοιες εφαρμογές έχουν θέσει σε εφαρμογή οι περισσότερες πόλεις στην Κίνα. Στους δρόμους της πόλης, οι ρυθμοί επανέρχονται σταδιακά στο φυσιολογικό. Οι αστυνομικοί ασχολούνται με τους μεθυσμένους οδηγούς, οι ηλικιωμένοι κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες και σε ένα από τα νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν για τον κορωνοϊό οι γιατροί ασχολούνται με τραύματα από πάτημα καρφιών ή με ψαροκόκαλα που «κόλλησαν». Παρόλα αυτά, οι 800.000 μαθητές της πόλης εξακολουθούν να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.
Times

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου