Ακόμη μία μέρα διαμαρτυριών και ταραχών στις ΗΠΑ, όπου πολίτες έχουν βγει στους δρόμους εδώ και εννέα μέρες λόγω της δολοφονίας
του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.
Οι Αμερικανοί εκφράζουν την οργή και τον πόνο τους για τα θύματα της αστυνομικής βίας σε μαζικές διαδηλώσεις ενώ στο περιθώριο των διαμαρτυριών ξεσπούν σε αρκετές περιπτώσεις βίαια επεισόδια.
Την Τετάρτη στην Ατλάντα και στη Φιλαδέλφεια, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, δεν σημειώθηκαν συμπλοκές, στη Νέα Υόρκη η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 90 ατόμων που «έσπασαν» την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ έξω από το Καπιτώλιο οι αστυνομικοί γονάτισαν μπροστά από τους διαδηλωτές σε μία ειρηνική κίνηση για τον θάνατο του Φλόιντ.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Φλόιντ ήταν ραγδαίες τις τελευταίες ώρες: δημοσιοποιήθηκε η τελική ιατροδικαστική έκθεση, τροποποιήθηκε η κατηγορία εις βάρος του αστυνομικού – δολοφόνου του, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εντάλματα σύλληψης εις βάρος των άλλων τριών, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέες δηλώσεις για τον στρατό, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διαφοροποιήθηκε από τον πρόεδρό του.
«Καρδιοαναπνευστική ανακοπή» έδειξε το ιατρικό πόρισμα
Δημοσιοποιήθηκε το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα για τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ.
Σύμφωνα με την έκθεση, αιτία θανάτου είναι η «καρδιοπνευμονική ανακοπή», για την οποία δεν υπάρχει αναφορά ότι επήλθε από ασφυξία λόγω της πίεσης που ασκούσε με το γόνατό του ο αστυνομικός.
Αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως αυτοί οι τραυματισμοί προκάλεσαν τον θάνατό του.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως το γόνατο του αστυνομικού, πίεζε για πάνω από οκτώ λεπτά τον λαιμό του, αλλά -όπως αναφέρει το πόρισμα- δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως η ασφυξία ήταν η αιτία θανάτου του θύματος.
Η αυτοψία έδειξε ότι ο Φλόιντ είχε καρδιακά προβλήματα και ιστορικό υψηλής πίεσης. Οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης, ενώ βρέθηκε επίσης και θετικός στον κορωνοϊό.
Τονίζεται πως τίποτα από αυτά δεν φέρεται να σχετίζεται με τα αίτια θανάτου του.
Τροποποιήθηκε η κατηγορία εις βάρος του αστυνομικού
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, που διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, τροποποίησε την κατηγορία εναντίον του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν αυξάνοντάς την σε φόνο δεύτερου βαθμού (το έγκλημα δεν είναι προμελετημένο αλλά οφείλεται στην αδιαφορία του δράστη για την ανθρώπινη ζωή).
Ο 44χρονος Σόβιν, που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, απολύθηκε από την αστυνομία – όπως και οι τρεις συνάδελφοί του -και προφυλακίστηκε στα τέλη Μαΐου. Αντιμετωπίζει πλέον μέγιστη ποινή κάθειρξης 40 ετών, σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο δικαστήριο.
Ο Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.
«Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για δικαιοσύνη» έγραψε σε tweet της η Δημοκρατική βουλευτής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ.
Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση- ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.
Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια «γλυκόπικρη στιγμή» και ήταν «πολύ ικανοποιημένοι» που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο δρόμο για δικαιοσύνη και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτή η σημαντική ενέργεια έγινε πριν η σορός του Τζορτζ Φλόιντ αναπαυθεί», τόνισε ο Κραμπ σε ανακοίνωσή του.
Σε συνέντευξη του στο CNNi, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά. Η οικογένεια, τόνισε ο δικηγόρος, πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.
Τραμπ: Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί ο στρατός
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος του άοπλου Τζορτζ Φλόιντ.
«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Διαφοροποιείται από τον Τραμπ ο υπουργός Άμυνας
O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τάχθηκε κατά της ανάπτυξης στρατού για την αποκλιμάκωση των μαζικών διαδηλώσεων, δηλώνοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις επιβολής του νόμου μόνο ως έσχατη λύση.
Ο Έσπερ τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε τώρα σε μια από αυτές τις καταστάσεις», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί ανάπτυξης στρατού για την επιβολή της τάξης.
«Δεν είμαι υπέρ της κήρυξης της κατάστασης εξέγερσης», που θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής, είπε ο Έσπερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ.
cnn.gr