Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απελευθερώσουν μία γυναίκα
από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στη Μιανμάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα, προσφέροντας αχτίδα ελπίδας τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε περίπου 2.000 άτομα, καθώς οι ερευνητές στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη δίνουν μάχη με τον χρόνο για να βρουν περισσότερους επιζώντες.
Η γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια του ξενοδοχείου Great Wall στην πόλη Mανταλέι, σύμφωνα με ανάρτηση της κινεζικής κυβέρνησης στο Facebook.
Η πόλη βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή και προκάλεσε μαζικές καταστροφές στη Μιανμάρ και ζημιές στη γειτονική Ταϊλάνδη. Στη Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν ξανά τη Δευτέρα μια απεγνωσμένη αναζήτηση για 76 άτομα που πιστεύεται ότι είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε. Μετά από σχεδόν τρεις ημέρες, αυξάνονται οι φόβοι ότι οι διασώστες θα έβρισκαν περισσότερα πτώματα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των νεκρών στην Ταϊλάνδη που ανήλθε στους 18 την Κυριακή.
Στη Μιανμάρ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 2.028 στη Μιανμάρ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τον νέο αριθμό των νεκρών.
Μια ομάδα διάσωσης έβγαλε μια γυναίκα από τα ερείπια του ξενοδοχείου στο Mαντελέι σχεδόν 60 ώρες μετά τον σεισμό, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ σε ανάρτησή της στο Facebook, προσθέτοντας ότι η κατάστασή της είναι σταθερή. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι σπεύδουν με προμήθειες βοήθειας σε περίπου 23.000 επιζώντες από τον σεισμό στο κέντρο της Μιανμάρ.
«Οι ομάδες μας στο Mαντελέι ενώνουν τις προσπάθειες για να κλιμακώσουν την ανθρωπιστική δράση παρά το γεγονός ότι οι ίδιες έχουν περάσει από το τραύμα», δήλωσε ο Noriko Takagi, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Μιανμάρ. «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός, καθώς η Μιανμάρ χρειάζεται παγκόσμια αλληλεγγύη και υποστήριξη μέσω αυτής της τεράστιας καταστροφής».
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των γειτόνων της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικό και ομάδες βοήθειας, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια «μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Μιανμάρ». Μια ομάδα έκτακτης ανάγκης υπό την USAID, η οποία υφίσταται τεράστιες περικοπές υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αναπτύσσεται στη Μιανμάρ. Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση για 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ομάδες βοήθειας προειδοποίησαν για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ μετά από τον σεισμό. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι ανταποκρίνεται στο «υψηλότερο επίπεδο ενεργοποίησης έκτακτης ανάγκης» και απαιτούνται δωρεές για «την παροχή φροντίδας τραυμάτων που σώζει ζωές, την πρόληψη επιδημιών ασθενειών και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών υγείας τις επόμενες 30 ημέρες». Η καταστροφή από τον σεισμό έχει φέρει νέα δεινά στη Μιανμάρ, η οποία βρισκόταν ήδη σε χάος από τον εμφύλιο πόλεμο που προέκυψε από την εθνική εξέγερση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Aούνγκ Σαν Σου Κι.
Μια ομάδα ανταρτών είπε ότι ο στρατός εξακολουθούσε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε χωριά μετά τον σεισμό και ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης.
Ζωτικής σημασίας υποδομές -όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηρόδρομοι -στη χώρα των 55 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κατεστραμμένες, επιβραδύνοντας τις ανθρωπιστικές προσπάθειες ενώ η σύγκρουση που έπληξε την οικονομία, εκτόπισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διέλυσε το σύστημα υγείας.