Η φωτογραφία-σοκ με την σορό ενός μετανάστη πατέρα από το Ελ Σαλβαδόρ και της επίσης νεκρής δίχρονης κόρης του που κάνει το γύρο του κόσμου
ευαισθητοποίησε την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς να προχωρούν στην έγκριση ενός έκτακτου νομοσχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι μετανάστες στα σύνορα.
Στο μεταξύ η φωτογραφία έχει πυροδοτήσει πλήθος αναφορών από όλα τα μέσα επικοινωνίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο.
Οι Νew York Times σημειώνουν πως «η φωτογραφία που αιχμαλωτίζει το πάθος των μεταναστών που ρισκάρουν τα πάντα».
«Το πτώμα ενός άτυχου μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ και της δίχρονης κόρης του κείτονται στα λασπωμένα νερά στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε. Το μικροσκοπικό κεφάλι του κοριτσιού είναι μέσα στη μπλούζα του πατέρα και το χεράκι του περασμένο στο σβέρκο του», γράφουν οι New York Τimes.
Την φωτογραφία της απελπισίας τράβηξε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «La Jornada» στην πόλη του Μεξικού Ματαμόρος, Τζούλια Ντε Λικ, λίγες ώρες μετά το θάνατο του 25χρονου Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεθ Ραμίρεζ και της κόρης του, Βαλέρια.
Πατέρας και κόρη ήθελαν να διασχίσουν σύνορα από το Μεξικό και να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η εικόνα αντιπροσωπεύει μια οδυνηρή διάσταση του επικίνδυνου ταξιδιού που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες διασχίζοντας τα σύνορα με προορισμό τις ΗΠΑ και τις τραγικές συνέπειες που συχνά παραβλέπονται κατά την θυελλώδη συζήτηση για την πολιτική των συνόρων», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:
«Υπενθυμίζει άλλες δυνατές και ανησυχητικές φωτογραφίες που έχουν μαγνητίσει την προσοχή της κοινής γνώμης για την δυστυχία ορισμένων προσφύγων και μεταναστών – προσωπικές ιστορίες που συχνά καλύπτονται από μεγαλύτερα γεγονότα».
Στη Γερμανία η Bild τιτλοφορεί την φωτογραφία λέγοντας πως «Έψαχναν την ευτυχία και βρήκαν το θάνατο».
«Πατέρας και κόρη άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ», γράφει το δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι γίνεται όλο και πιο δραματική η κατάσταση των προσφύγων.
Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από την τραγωδία
Ένας μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ και η κόρη του ηλικίας περίπου 2 ετών πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Μπράβο –Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία– για να περάσουν λαθραία στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.
Οι σωροί του πατέρα και της μικρής του κόρης βρέθηκαν τη Δευτέρα στα περίχωρα της Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας, σύμφωνα με έκθεση της μεξικανικής δικαιοσύνης στην οποία είχε πρόσβαση το AFP.
Οι φωτογραφίες από τη σωρό του πατέρα και του μικρού παιδιού που βρέθηκαν να επιπλέουν μπρούμυτα στον ποταμό κοντά στην όχθη του στο Μεξικό συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στο Ελ Σαλβαδόρ.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο, συνοδεία ενός φίλου.
Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.
Η μεξικανική κυβέρνηση επικρίνεται σφόδρα τις τελευταίες μέρες για την στάση της απέναντι στους μετανάστες.
Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.
Φωτογραφία του AFP που ελήφθη το Σαββατοκύριακο και δείχνει δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι που έχουν συλληφθεί από βαρειά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ρίο Μπράβο για να φτάσουν στις ΗΠΑ, προκάλεσε αγανάκτηση και δριμείες επικρίσεις για την μεξικανική κυβέρνηση.
πρώτο θέμα