Thursday, 26 December, 2024

ΗΠΑ: Εκδηλώσεις για την ημέρα κατάργησης της δουλείας σε όλη τη χώρα

Η ημέρα κατάργησης της δουλείας στάθηκε ακόμα μία αφορμή για τους Αμερικανούς να διαδηλώσουν ενάντια στον ρατσισμό, τιμώντας τους αγώνες

των προγόνων τους. Η 19η Ιουνίου γιορτάστηκε ως επίσημη αργία όλης της χώρας, με απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, μετά από το ξέσπασμα του κινήματος BLM.
Έτσι σε όλη τη χώρα έγιναν πορείες, φεστιβάλ, συναυλίες με τη συμμετοχή χιλιάδων.
Μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό ξέσπασε στις ΗΠΑ, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, ένα κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Η κινητοποίηση έφερε, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο και τη Juneteenth, μια επέτειο την οποία αγνοούσαν μέχρι πριν δύο χρόνια πολλοί Αμερικανοί, ακόμη και Αφροαμερικανοί.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο νόμος για την κήρυξη της 19ης Ιουνίου σε ομοσπονδιακή αργία, τον οποίο στη συνέχεια υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την ημέρα που οι τελευταίοι σκλάβοι στο Γκάλβεστον του Τέξας έμαθαν, στις 19 Ιουνίου 1865, ότι είναι ελεύθεροι.
Η Juneteenth, την οποία τιμούσαν από το 1866 σε πολλές πολιτείες προτού κηρυχθεί εθνική αργία έπειτα από 156 χρόνια, ήταν εξάλλου φέτος η πρώτη εθνική γιορτή που τιμήθηκε στις ΗΠΑ χωρίς περιορισμούς λόγω της πανδημίας covid-19.
Εκατοντάδες εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλες τις ΗΠΑ, από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Άντζελες και το Γκάλβεστον.«Χρειάστηκε χρόνος», σχολίασε η 68χρονη Τσέριλ Γκριν που ήταν παρούσα στα αποκαλυπτήρια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ενός αγάλματος του Τζορτζ Φλόιντ. «Είναι καλό που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τι συνέβη», εξήγησε η Αφροαμερικανίδα. «Οι αλλαγές γίνονται αργά, αλλά ήταν σίγουρο ότι θα το πετυχαίναμε».

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην Ουάσιγκτον πολλές εκατοντάδες άνθρωποι γιόρτασαν την ημέρα χορεύοντας στη λεωφόρο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο, η οποία μετονομάστηκε σε Black Lives Matter έπειτα από τις τεράστιες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Ο Κέβιν Μπλανκς, ένας 29χρονος εκπαιδευτικός, βγήκε στον δρόμο χθες για να καταγγείλει τον ρατσισμό «που είναι βαθιά ριζωμένος στο DNA της χώρας αυτής». Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μάλκομ Χ, Χάριετ Τρούμαν … πάνω στο μπλουζάκι του ήταν γραμμένα τα ονόματα πολλών εμβληματικών προσωπικοτήτων της μάχης για την χειραφέτηση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Οι πρόγονοί μας πολέμησαν πολύ», τόνισε ο 51χρονος Ντανίκ Μαγκουάιρ ο οποίος εκτίμησε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς» μέχρι την πραγματική απελευθέρωση των μαύρων στις ΗΠΑ. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το ινστιτούτο Gallup έδειξε ότι το 28% των Αμερικανών «δεν γνωρίζουν τίποτα για τη Juneteenth».
«Χτύπα το σίδερο όταν είναι ζεστό»
«Είναι σουρεαλιστικό να γιορτάζουμε (αυτή την ημέρα), την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με επιθέσεις σε εθνικό επίπεδο» εναντίον των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σχολίασε στο Twitter ο Σαρίφ Στριτ μαύρος γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια.
Από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο φέτος 14 αμερικανικές πολιτείες, κυρίως η Τζόρτζια και η Φλόριντα, υιοθέτησαν νομοθεσίες που περιορίζουν τις δυνατότητες των πολιτών να ψηφίζουν, μέτρα τα οποία θεωρούνται ότι έχουν στόχο να μειώσουν την επιρροή της ψήφου των μειονοτήτων και κυρίως των μαύρων.
Σύμφωνα με τον Στριτ, αυτό αποτελεί «μια υπενθύμιση ότι οι νίκες μας δεν είναι οριστικές, ακόμη και όταν πρόκειται για ισχυρά σύμβολα προόδου», όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Για τη Φάρα Λιούις, Αφροαμερικανίδα δημοτική σύμβουλο στη Νέα Υόρκη, η κήρυξη της Juneteenth σε εθνική αργία και η ώθηση που προσέφερε το κίνημα μετά τον φόνο του Φλόιντ αποτελούν «μια ευκαιρία» για τη μαύρη κοινότητα. «Πρέπει να χτυπήσουμε το σίδερο όσο είναι ζεστό», τόνισε, αναφερόμενη κυρίως στη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των Αφροαμερικανών για τη βλάβη που υπέστησαν από τη δουλεία.
Την Παρασκευή οι δήμαρχοι 11 αμερικανικών πόλεων, ανάμεσά τους το Λος Άντζελες και το Ντένβερ, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν αποζημίωση στους εκπροσώπους της κοινότητας των Αφροαμερικανών, ανοίγοντας τον δρόμο για να τους μιμηθούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο
«Βλέπουμε μια αλλαγή» στη χώρα, παραδέχτηκε ο Τέρενς Φλόιντ στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος προς τιμή του αδελφού του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ίδρυσε πρόσφατα την οργάνωση “We are Floyd”, «για να συνεχιστεί η αλλαγή», όπως δήλωσε. «Πλέον δεν πρόκειται για μια στιγμή, αλλά ένα κίνημα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου