Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνώρισε την Τσετσενική Δημοκρατία-Ιτσκέρια προσωρινά κατεχόμενη» από τη Ρωσία και καταδίκασε τη γενοκτονία του τσετσενικού λαού.
Υπέρ της απόφασης για την κατοχή της Ιτσκερίας ψήφισαν 287 από τους 351 βουλευτές της ολομέλειας, ανακοίνωσε ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Εξήντα τέσσερις βουλευτές δήλωσαν παρόντες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.
Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της απόφασης αναφέρεται ότι η Τσετσενία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με την ονομασία Ιτσκέρια, ωστόσο η Ρωσία απέρριψε την απόφαση, παραβιάζοντας τις αρχές της ισοτιμίας και αυτοδιάθεσης των λαών που κατοχυρώνονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.
Ουκρανία: Ο Πούτιν προσπαθεί εδώ και καιρό να υποδουλώσει τον τσετσενικό λαό
Από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξέι Γκοντσαρένκο δήλωσε : «Ως πρόεδρος της διακομματικής ένωσης ‘Υπέρ του ελεύθερου Καυκάσου’ θεωρώ ότι είναι μια άκρως σημαντική απόφαση. Ο Πούτιν εδώ και καιρό προσπαθεί να υποδουλώσει τον τσετσενικό λαό, τοποθέτησε τον δικό του γκαουλάιτερ Καντίροφ και τώρα υποχρεώνει τους Τσετσένους να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών. Η Ρωσία πρέπει να αποαποικιοποιηθεί και η Ιτσκέρια πρέπει να είναι ελεύθερη». Τον Ιούλιο ο Γκοντσαρένκο από κοινού με τον βουλευτή Μουσα Μογακμέντοβ κατέθεσε στην ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο για την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ιτσκέριας, αλλά το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί.
Ένας από τους συντάκτες της απόφασης που ψήφισε σήμερα η ουκρανική Βουλή είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής Ελένα Κοντρατιούκ, η οποία δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Τσετσενική Δημοκρατία «προσωρινά κατεχόμενη από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως αποτέλεσμα στρατιωτικής εισβολής, που πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ»
Μεταξύ άλλων η ουκρανική Βουλή καταδίκασε τα διεθνή εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου πολέμου εναντίον της Τσετσενικής Δημοκρατίας και την πολιτική γενοκτονίας του τσετσενικού λαού, ενώ κάλεσε επίσης τα κράτη –μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνούς οργανισμούς να διασφαλίσουν τη δέουσα διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών και οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.
Κοινοβούλιο της Εσθονίας: «Τρομοκρατικό καθεστώς η Ρωσία»
Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Εσθονίας καταδίκασε σήμερα την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα και χαρακτήρισε τη Ρωσία «τρομοκρατικό καθεστώς». Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 88 βουλευτές επί συνόλου 101. Δέκα βουλευτές απουσίαζαν και τρεις απείχαν.
Το εσθονικό κοινοβούλιο «ανακηρύσσει τη Ρωσία τρομοκρατικό καθεστώς και τη Ρωσική Ομοσπονδία χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία» , αναφέρεται στην ανακοίνωσή του. «Το καθεστώς (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, με τις απειλές του για πυρηνική επίθεση, έχει καταστήσει τη Ρωσία τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ειρήνη στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο» προστίθεται.
Η απόφαση αυτή του εσθονικού κοινοβουλίου ελήφθη ως ανταπόκριση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το κοινοβούλιο μιας άλλης χώρας της Βαλτικής, της Λετονίας, κήρυξε τον Αύγουστο τη Ρωσία «κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας», κατηγορώντας τη Μόσχα για «στοχευμένη γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού».
Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τέτοια γλώσσα, θεωρώντας ότι «δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός ή ισχυρός τρόπος για να προχωρήσουμε».
Υποστήριξη στην Ιαπωνία για τις Νότιες Κουρίλες
Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο, με απόφαση που έλαβε στις 7 Οκτωβρίου, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ιαπωνία, που θεωρεί τις Νότιες Κουρίλες νήσους τμήμα των Βόρειων εδαφών της. Οι Ουκρανοί βουλευτές αποφάσισαν ότι αυτή τη στιγμή οι Νότιες Κουρίλες βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή και απηύθυναν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να συνδράμουν την Ιαπωνία ώστε να της επιστραφούν οι νήσοι αυτοί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DW (ρωσική υπηρεσία)