Iταλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο μεταξύ Κρυσταλλοπηγής και Κορυτσάς, καθώς η Ιταλία φοβάται πως η επιλογή της Αλβανίας ως διαδρόμου για το προσφυγικό ρεύμα θα ανοίξει των μέτωπο των γνωστών κυκλωμάτων δουλεμπόρων για την μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.
Αυτά γράφει η εφημερίδα ΤΕΜΑ των Τιράνων επικαλούμενη την ιταλική La Stampa. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία εμφανίζεται θορυβημένη από το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Αλβανία εναλλακτική διαδρομή μετακίνησης των προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.
Ήδη στην Αυλώνα, όπως αναφέρουν οι επίσημες αστυνομικές πηγές της χώρας, η τοπική αστυνομία κατάσχεσε οκτώ φουσκωτά πλωτά, τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, προορίζονταν για τη μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.
Άλλες πληροφορίες από τα ίδια κυκλώματα, αναφέρουν ότι τα δίκτυά τους στην Ελλάδα, προσπαθούν να μεταπείσουν πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια ότι αποτελούν την εγγύηση της μεταφοράς τους στην Ευρώπη, μέσω Αλβανίας.
Στον αλβανικό τύπο εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για την υποδοχή προσφύγων. Απεναντίας, το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ από τα βορειοανατολικά σύνορα όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και επίλεκτες δυνάμεις για το έλεγχο των συνόρων, για να παρεμποδίσουν την όποια εμφάνιση προσφύγων στο αλβανικό έδαφος.
Από την άλλη πλευρά στο θέμα αυτό επικρατεί σύγχυση μεταξύ των αλβανών επισήμων: Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ένταξης, Κλιάιντα Γκιόσια, τοποθετήθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων στην Αλβανία.
Η υπουργός Άμυνας Μίμι Κοδέλι, ανακοίνωσε μάλιστα και δύο κέντρα υποδοχής τους κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα: ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στην Κορυτσά.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μουσιάτι, επιστρέφοντας πριν τρεις μέρες από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε πως «ούτε θα υψώσουμε τείχη, αλλά ούτε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όλους».
Την επομένη της Συνάντησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων – πλην της Ελλάδας – για το Προσφυγικό στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, δήλωσε σχετικά στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ότι, «σας εγγυούμαι πως εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα και δεν έχουμε λόγο γιατί να το κάνουμε αυτό». Απ’ αυτό, πρόσθεσε, «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ρίχνοντας το βάρος σε άλλες χώρες της».
Ωστόσο, δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας SOT, υπό τον τίτλο «τρομοκράτες μουτζαχεντίν παίρνουν αλβανική υπηκοότητα από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νισάνι..», αναφέρει ότι σε 276 Ιρανούς μουτζαχεντίν, οι οποίοι στεγάστηκαν κατά το 2014 στην Αλβανία, δόθηκε αλβανική υπηκοότητα. Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η Αλβανία άνοιξε το πράσινο φως για να στεγαστούν στην επικράτειά της, περίπου 3000 Ιρανοί μουτζαχεντίν, που στεγάζονταν από τους Αμερικανούς σε δύο στρατόπεδα στο Ιράκ.
Η εφημερίδα, όχι μόνον τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», αλλά σχολιάζει λέγοντας ότι «οι Μουτζαχεντίν έχουν θεωρηθεί πολύ επικίνδυνοι όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, ενώ η στέγαση ενός μεγάλου αριθμού Μουτζαχεντίν στην Αλβανία, μπορεί να αλλάξει αρνητικά την εικόνα της χώρας». Αναφέρει δε, σχετικά, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, δεν δέχτηκαν να στεγάσουν τους Μουτζαχεντίν.
imerisia.gr
Η Ιταλία φοβάται νέο προσφυγικό πέρασμα μέσω Αλβανίας