Τον οφθαλμίατρο που μπήκε στη «μαύρη λίστα» της κινεζικής λογοκρισίας
όταν, στην αρχή του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, είχε προσπαθήσει να ενημερώσει για την επικίνδυνη πνευμονία και στη συνέχεια πέθανε από αυτήν, τίμησαν οι Αρχές της Κίνας.
Ο οφθαλμίατρος Λι Γιενλιάνγκ πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου όταν προσβλήθηκε από τον ιό στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν στην πόλη Γουχάν, «γενέτειρα» και επίκεντρο του φονικού ιού που σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους. Την περασμένη εβδομάδα ο Λι μαζί με 505 άλλους υπαλλήλους υγείας τιμήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας για τις εξαιρετικές επιδόσεις και την αφοσίωσή τους στην μάχη κατά της επιδημίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στη λίστα αναφερόταν για πρώτη φορά ότι 34 Κινέζοι υγειονομικοί υπάλληλοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού.
Προσπάθησε να προειδοποιήσει αλλά απέτυχε: Ο γιατρός που μίλησε πρώτος για τον κοροναϊό νοσεί
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η τιμητική αυτή κίνηση αποτελεί την τελευταία από μια σειρά κινήσεων που κάνουν οι κινεζικές Αρχές σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της θλίψης αλλά και της οργής για τον θάνατό του.
Οργή στην Κίνα για τον θάνατό του
Ο θάνατός του 34χρονου γιατρού είχε προκαλέσει οργή στην Κίνα με χιλιάδες χρήστες των κινεζικών κοινωνικών μέσων να εξεγείρονται για την απροκάλυπτη απόπειρα λογοκρισίας και την προσπάθεια απόκρυψης ενός τόσο σοβαρού θέματος. Tα θέματα συζήτησης «Η κυβέρνηση της Γουχάν οφείλει μια συγγνώμη στον Δρ. Λι Γενλιάνγκ» και «θέλουμε ελευθερία λόγου», έγιναν άμεσα τα πιο δημοφιλή στην κινεζική πλατφόρμα Weibo. Κάθε μία κέρδισε δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις πριν λογοκριθεί και εξαφανιστεί από την πλατφόρμα. Ένα ακόμη θέμα με τίτλο «Θέλω ελευθερία λόγου» είχε 1,8 εκατ. επισκέψεις λίγα λεπτά μετά τον θάνατο του γιατρού.
«Είναι ένας ήρωας που σήμανε συναγερμό με τίμημα την ίδια του τη ζωή», έγραψε ένας συνάδελφός του από την Γουχάν στο Weibo.
«Μακάρι όλοι οι αξιωματούχοι που παχαίνουν με δημόσια χρήματα να χαθούν κάτω από το χιόνι», έγραψε ένας άλλος χρήστης, ένα σχόλιο που διαγράφηκε αμέσως.
Ακόμη όμως και η ίδια η ανακοίνωση του θανάτου του γιατρού, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει ηρωοποιηθεί στην ασιατική χώρα, κατάφερε να προκαλέσει σύγχυση. Το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα 10:40), η εφημερίδα Global Times ανακοίνωσε τον θάνατο του γιατρού επικαλούμενη μαρτυρίες φίλων και συναδέλφων του στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν, όπου εργαζόταν. Λίγες ώρες μετά, η συγκεκριμένη ανάρτηση διεγράφη, ενώ και άλλα μέσα ενημέρωσης διέγραψαν παρόμοιες αναφορές τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τις αρχικές αναφορές για τον θάνατό του αλλά αργότερα επικαιροποίησε τη δήλωση λέγοντας ότι δεν έχει άλλη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του γιατρού. Αργότερα, το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν εξέδωσε νέα ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του.
cnn greece