Sunday, 22 December, 2024

Η Λαγκάρντ και η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα

Ξάφνιασε η επικεφαλής του ΔΝΤ όταν τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των Ολυμπιακών στη γενέτειρά τους – Ποιες βασικές προϋποθέσεις έθεσε για να μην συμβούν τα λάθη του παρελθόντος

Τη δεκαετία του ’90, τότε που η λέξη «κρίση» δεν είχε ενσκήψει στη δημόσια συζήτηση και τα ζητήματα της οικονομίας δεν αποτελούσαν το κριτήριο των αποφάσεων της ελληνικής κοινωνίας, η σκέψη για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα είχε αποκτήσει το χαρακτήρα εθνικής εμμονής. Κάτι που εντάθηκε λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εκτοτε, ουδείς έφερε ξανά το ζήτημα στο τραπέζι: έμοιαζε με ιδέα καταχωνιασμένη σε ένα ευκλεές παρελθόν που όμως δεν είναι καμία θέση στο δεσμευτικό παρόν.

Είναι περίεργο, λοιπόν, που εν έτει 2016, με την Ελλάδα να έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο άμεσα ζητήματα να επανέρχεται η ιδέα περί μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και μάλιστα από την Κριστίν Λαγκάρντ. Ητοι: από έναν εκ των δανειστών μας.

Για την ακρίβεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που της τέθηκε στη διάρκεια των εργασιών του «Φεστιβάλ Ιδεών Ασπεν», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Ασπεν του Κολοράντο, με συμμετοχή ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.

Ποια ήταν η απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ; Θα περίμενε κανείς να είναι αρνητική, υπό την έννοια ότι οι ανάγκες διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσαν να επιβαρύνουν μια τόσο εύθραυστη οικονομία – όπως η ελληνική. Κι όμως, όχι μόνο δεν στάθηκε κριτικά στην ιδέα, αλλά τη χαρακτήρισε και πολύ καλή. Προσθέτοντας, βέβαια, ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν διάφορα ζητήματα, όπως η διαφάνεια, η επιτροπή που θα έχει την ευθύνη των χειρισμών κ.α.

Την ερώτηση προς την Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ασπεν και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Ιδεών», Κίτι Μπουν, στη διάρκεια συζήτησης την Κυριακή 26 Ιουνίου, με συντονίστρια την πρόεδρο του Ινστιτούτου Woodrow Wilson, Τζέιν Χάρμαν.

«Η ελληνική οικονομία είναι καταστραμμένη. Το χρέος είναι τεράστιο πρόβλημα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια τεράστια καταστροφή για το Ρίο. Ο τρόπος με τον οποίο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή λαμβάνει τις αποφάσεις είναι πράγματι περίπλοκος. Θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό και προσφέροντας μια τοποθεσία περιβαλλοντικά ασφαλή – δεν χρειάζεται να χτίζουμε στάδια που θα γεμίζουν σκόνη και χόρτα – και να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον κόσμο; Βρείτε μια τοποθεσία στην Ευρώπη που είναι νομότυπο το σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων», ήταν η παρέμβαση της κυρίας Μπουν.

Για να λάβει την εξής απάντηση από την Κριστίν Λαγκάρντ: «Νομίζω είναι μια σπουδαία ιδέα για άμεση χρήση και σας ευχαριστώ. Ξέρετε, στο βαθμό που πρόκειται να δημιουργήσει ζήτηση, η οποία είναι αυτό που απολύτως χρειάζεται αυτή η οικονομία, θα ήταν που σπουδαίο. Το πώς θα συνδυαστεί η μία (μόνιμη) με τον πολυμερή και πολυεθνική ελκυστικότητα που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί».

Η Κριστίν Λαγκαρντ διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο που θα αναλάμβανε την εποπτεία και να διασφαλιστεί ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.

«Αρκεί να μην υπάρχουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως συνέβη και στο παρελθόν σε κάποιες καταστάσεις. Νομίζω είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπενθύμισε ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ονομάζονται έτσι εξαιτίας της Ολυμπίας, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και η οποία έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς φανταστικούς αθλητές, ως μέρος των αρχών που είχαν οι Ελληνες, «νους υγιής εν σώματι υγιή», κατέληξε η Κριστίν Λαγκαρντ.

Οταν η συντονίστρια της συζήτησης, Τζέιν Χάρμαν, είπε πως η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ασπεν, Κίτι Μπουν, έχει μια εξαιρετική ιδέα για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε χαριτολογώντας: «Μπορώ ν’ ακούσω οποιαδήποτε παρόμοια ιδέα».

 Protagon
Η Λαγκάρντ και η μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου