Friday, 27 December, 2024

«Θα τιμωρηθείς μετά θάνατον»: Αισχρά σχόλια για το μοντέλο που σκοτώθηκε στο Πακιστάν

«Θα τιμωρηθείς μετά θάνατον»: Αισχρά σχόλια για το μοντέλο που σκοτώθηκε στο Πακιστάν Η 28χρονη Zara Abid επέβαινε στην πτήση που συνετρίβη στο Καράτσι και μετά την είδηση του θανάτου της, φανατικοί ισλαμιστές την αποκαλούν αμαρτωλή 

Ένα τοπ μόντελ στο Πακιστάν, που έχασε την ζωή της στη συντριβή αεροπλάνου την περασμένη εβδομάδα, δέχθηκε επίθεση από τρολ στο διαδίκτυο, που την κατηγόρησαν πως έκανε ανήθικη ζωή. Οι λογαριασμοί της Zara Abid στα social media απενεργοποιήθηκαν όταν κατακλύστηκαν από αρνητικά σχόλια για τα ρούχα και τον τρόπο ζωής της. Η 28χρονη επέβαινε στην πτήση της PIA, που συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή του Καράτσι την Παρασκευή, σύμφωνα με φίλους της. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα θύματα αλλά οι αρχές έκαναν λόγο μόνο για δυο επιζώντες. 

Αρχικά κυκλοφόρησε πως η 28χρονη είχε επιζήσει της συντριβής, με αποτέλεσμα ο αδερφός της να προβεί σε δημόσια έκκληση ώστε να σταματήσει η διασπορά fake news. Οι λογαριασμοί της σε Instagram, Twitter και Facebook δεν είναι πλέον εμφανείς, παρόλο που παραμένει ασαφές αν «κατέβηκαν» από τις ίδιες τις πλατφόρμες ή την οικογένεια και τους φίλους της. 

Στη συντηρητική πακιστανική κοινότητα, οι γυναίκες καλούνται να είναι ταπεινές και πολλές από όσες βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας σχολιάζονται έντονα στα social media σχετικά με τις ηθικές αξίες τους. Η Zara Abid συνεργαζόταν με μερικά από τα μεγαλύτερα brands της πακιστανικής μόδας και τον περασμένο Ιανουάριο κέρδισε το βραβείο «Best Female Model» στα Hum Style Awards. Κορυφαίοι σχεδιαστές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματισμό και το στιλ της. Αργότερα φέτος επρόκειτο επίσης να κάνει το ντεμπούτο της ως ηθοποιός. 

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε πως ενδεχομένως βρισκόταν στην μοιραία πτήση, φανατικοί θρησκευόμενοι κατέκλυσαν με εκατοντάδες σχόλια τους λογαριασμούς της στα social media, αμφισβητώντας την πίστη και την αφοσίωσή της στο Ισλάμ. Πολλοί σχολίαζαν πως θα έπρεπε να τιμωρηθεί μετά θάνατον για τις επιλογές της. Φωτογραφίες της με ρούχα, που θεωρούνται αποκαλυπτικά στο Πακιστάν, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ως παραδείγματα της «αμαρτωλής» συμπεριφοράς της. «Στον Αλλάχ δεν αρέσουν οι γυναίκες που δείχνουν το σώμα τους σε όλους και ο παράδεισος είναι μόνο για αγνούς άντρες και γυναίκες», έγραψε ένας χρήστης. Οι επιφανείς γυναίκες μπορεί να υποστούν από κακοποίηση μέχρι βιασμό και διαδικτυακές απειλές για την ζωή τους στο Πακιστάν, στο όνομα της ηθικής ή της θρησκευτικής ευλάβειας. Βέβαια, πολλοί ήταν εκείνοι που θρήνησαν τον θάνατό της, ανάμεσά τους σχεδιαστές, ηθοποιοί και άλλα μοντέλα, κάνοντας λόγο για «τραγωδία στη βιομηχανία της μόδας». Κάποιοι ανέφεραν δε, πως η Zara Abid είχε καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα της ομορφιάς με την σκουρόχρωμη επιδερμίδα της. Στο Πακιστάν, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ασίας, η ανοιχτά χροιά δέρματος θεωρείται κάλλος και θεοποιείται. 

Με πληροφορίες από BBC-lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου