Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από φωτιές που μαίνονται στην Κάτω Ιταλία, ενώ η Καλαβρία και η Σικελία ζήτησαν από την κυβέρνηση Ντράγκι
να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι εισαγγελίες προσπαθούν να εντοπίσουν εμπρηστές.
Οι αρχές στην Καλαβρία και τη Σικελία, εκτιμούν πως η κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακης ανάγκης είναι αναγκαία ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις δυο αυτές περιοχές.
Εισαγγελική έρευνα για τους εμπρηστές
Παράλληλα, οι εισαγγελίες της Κάτω Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.
Οι δήμαρχοι της Καλαβρίας θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση από την στιγμή που-όπως καταγγέλλουν-«μόλις σβήνει μια φωτιά, αμέσως μετά, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, εντοπίζεται νέα εστία».
Πέντε νεκροί από τις φωτιές
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 77χρονου κτηνοτρόφου, στο χωριό Γκροτερία της Καλαβρίας. Η αγροικία και οι στάβλοι του καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες. Ο ίδιος προσπαθούσε να σώσει τα ζωντανά του, αλλά έμεινε εγκλωβισμένος.
Στο χωριό Καρντάτο βρέθηκε απανθρακωμένο το πτώμα ενός αγρότη 79 ετών, την εξαφάνιση του οποίου είχαν δηλώσει συγγενείς του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Πριν από λίγο, επίσης, ένας αγρότης 30 ετών έχασε την ζωή του στο Πατερνό, λίγο έξω από την Κατάνη της Σικελίας. Βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε ανετράπη και τον καταπλάκωσε. Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.
Στη Σικελία αποφασίσθηκε η εκκένωση συνοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Έννα, ενώ τα Καναντέρ δίνουν μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας και στα όρη Νέμπροντι.
Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί. Σήμερα, τέλος, στις Συρακούσες της Σικελίας, το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς, Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία όλης της Ευρώπης.