Tuesday, 24 December, 2024

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρώμη: Συνελήφθη Ιταλός αξιωματικός

Μεθόδους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου φέρεται να χρησιμοποιούσε ένας Ιταλός αξιωματικός
ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη το βράδυ στη Ρώμη κατηγορούμενος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας. Ο Ιταλός αξιωματικός φέρεται να παρέδωσε στον Ρώσο συνάδελφό του και απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ, έγραψε η Corriere della Sera, σύμφωνα με την οποία, πρόκειται για έναν αντιπλοίαρχο, ο οποίος δεν έθεσε σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια της Ιταλίας, αλλά και άλλων συμμάχων χωρών. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο Ρώσος αξιωματικός που έλαβε τα απόρρητα έγγραφα (και ο οποίος κατηγορείται επίσης από τις ιταλικές Αρχές για κατασκοπεία) πρόκειται να απελαθεί.
Απελαύνονται ανώτεροι υπάλληλοι της πρεσβείας της Ρωσίας

Την Τετάρτη το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη, απόφαση που συνδέεται με τη σύλληψη, την Τρίτη, του Ιταλού αντιπλοιάρχου του πολεμικού ναυτικού της χώρας, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία των καραμπινιέρων, παρέδωσε σε πάρκινγκ της ιταλικής πρωτεύουσας απόρρητα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη. Σύμφωνα με τις διαρροές, μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενώ ο συγκεκριμένος Ιταλός στρατιωτικός, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε χρηματισθεί και στο παρελθόν από Ρώσους συναδέλφους του λαμβάνοντας 4.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.

Ποιος είναι ο αξιωματικός και πώς δρούσε

Όπως μετέδωσε ο ιταλικός Τύπος, ο αξιωματικός ονομάζεται Βάλτερ Μπιοτ και εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, ενώ είχε πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εγγράφων που αφορούσαν τόσο την ιταλική άμυνα όσο και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Είχε αρχίσει την καριέρα του ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, χάρη σε εσωτερικούς διαγωνισμούς, έγινε αντιπλοίαρχος, πριν περάσει στο Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού, όπου ασχολούνταν με τις σχέσεις με τον Τύπο. Από το 2010 ως το 2015, ήταν στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, πριν μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο Μπιοτ φωτογράφιζε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές απόρρητο υλικό, το οποίο μετέφερε σε «στικάκι» και στη συνέχεια παρέδιδε στον ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών που παρέδωσε φέρεται ότι αφορά στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών και, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπιοτ έλαβε από τον Ρώσο στρατιωτικό πέντε χιλιάδες ευρώ που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μικρά χάρτινα κουτιά. “Η παράδοση απόρρητων εγγράφων από μέρους Ιταλού αξιωματικού σε αξιωματικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια εχθρική πράξη ιδιαίτερα σοβαρή, σε σχέση με την οποία λάβαμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα” δήλωσε, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γερουσία της Ρώμης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Επίσης, ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη Σεργκέι Ράζοφ, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και τον ενημέρωσε για την “άμεση απέλαση των δύο Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση”.
Η αντίδραση της Μόσχας στην απέλαση διπλωματών

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε πως η Ρωσία μελετάει τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές Αρχές για την απέλαση από την Ιταλία δύο Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας και εν συνεχεία θα ανακοινώσει την απάντηση της, ενώ νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η σύλληψη συνεργάτη του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “Εκφράζουμε τη λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από τη Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματά μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως”.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει δια μέσω του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν διαθέτει “αυτήν τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης” συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι “ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρωσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί”. Σύμφωνα με το Radio Liberty, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα “La Repubblica”, είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989. Τότε οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB, ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στη Σόφια. Πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στη Σόφια συνελήφθησαν Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες.
Πώς δικαιολογεί η σύζυγός του τις πράξεις του

Δεν κατάφερνε “να αντιμετωπίσει” τα έξοδά του με τον μισθό του, υποστήριξε η σύζυγος του Μπιοτ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη στην εφημερίδα “Corriere della Sera”. “Ο μισθός του των 3.000 ευρώ δεν έφτανε πια για μια οικογένεια με 4 παιδιά, 4 σκυλιά, (…), 1.200 ευρώ δόση στεγαστικού δανείου το μήνα”, είπε η Κλάουντια Καρμπονάρα, η γυναίκα του Βάλτερ Μπιοτ, ο οποίος συνελήφθη ενώ παρέδιδε διαβαθμισμένα έγγραφα σ’ έναν Ρώσο αξιωματικό με αντάλλαγμα 5.000 ευρώ.

“Ήταν απελπισμένος. Απελπισμένος για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας (…) Ο Βάλτερ βρισκόταν εδώ και κάποιο καιρό σε κρίση, φοβόταν ότι δεν θα τα κατάφερνε να αντιμετωπίσει όλα τα έξοδά μας (…) Εξαιτίας του κορονοϊού, φτωχύναμε”, επιχείρησε να δικαιολογήσει η Καρμπονάρα, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια με ειδικότητα τη θεραπεία ζευγαριών. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία της με δημοσιογράφο της Corriere, η Καρμπονάρα σημείωσε: “Μακάρι να μου είχε μιλήσει, θα το συζητούσαμε μαζί, θα προσπαθούσα να τον αποτρέψω. Όμως το αποφάσισε μόνος του… Δεν καταφέρνω να έρθω σε επαφή μαζί του, δεν καταφέρνω καν να του βρω ένα δικηγόρο”.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η Corriere από συναδέλφους του, ο Βάλτερ Μπιοτ, ένας 56χρονος αντιπλοίαρχος που υπηρετούσε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Ρώμη, “είχε ανάγκη χρήματα και αυτό ήταν γνωστό”. “Οι Ρώσοι πρέπει να πόνταραν στις αδυναμίες του, στα προσωπικά του προβλήματα”, σύμφωνα με συνάδελφο που τον γνώριζε καλά και τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. “Αυτό που έκανε είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια της χώρας και του ΝΑΤΟ, αν αληθινά πουλήθηκε δεν έχει δικαιολογία και κατέστρεψε τη ζωή του. Κινδυνεύει με κάθειρξη τουλάχιστον 15 ετών”, εκτίμησε. Ένας άλλος από τους συναδέλφους του, τον οποίο επικαλείται η Corriere, είπε: “Είναι σαν να σου λένε πως κάποιος που εμπιστεύεσαι διέπραξε μια απίστευτη πράξη. Για εμάς ο Βάλτερ ήταν ένας φίλος για τον οποίο δεν είχαμε καμιά αμφιβολία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ , Corriere della Sera

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου